Pagina mea de start în Austria

Informatii necesare tuturor romanilor care locuiesc, muncesc sau doresc sa vina in Austria
 
 
 

Asigurarea de sănătate

Toţi lucrătorii salariaţi sunt în mod obligatoriu afiliaţi la asigurarea de sănătate, ca şi cea mai mare parte a lucrătorilor independenţi, a şomerilor, pensionarilor şi membrilor de familie ai acestora. Oricine poate să se înscrie la o asigurare facultativă în caz de boală sau bătrâneţe.

Anumite prestaţii trebuie suportate de către asigurat (de ex. consultaţiile medicilor la cabinet sau la spital care nu sunt în convenţiile de securitate socială – medici şi spitale private, cheltuielile pentru ortodonţie, punţi dentare etc.). În general, casa dvs. de asigurări de sănătate vă rambursează imediat o parte a onorariului. În cazul spitalizării, fiecare bolnav trebuie să plătească o anumită sumă pe zi.

În Austria membrii de familie ai persoanei asigurate (în general soţul/soţia, copiii până la 18 ani – sau 20 dacă nu exercită încă o activitate profesională, sau 26 ani dacă urmează studii) au dreptul la prestaţii de boală. Copiii şi partenerul persoanei asigurate sunt, în mod normal, acoperiţi gratuit.

Totuşi, în cazul cuplurilor fără copii, partenerul care nu lucrează nu este asigurat în mod gratuit; pentru a putea fi asigurat trebuie plătit 3,4 % din venitul brut al partenerului asigurat.

Asiguraţii şi membrii familiei lor au dreptul la îngrijiri medicale de la medicii generalişti, medicii specialişti şi dentiştii care au încheiat convenţii de securitate socială. O listă a acestor medici este disponibilă la fiecare casă de asigurări. Medicamentele sunt furnizate la farmacii pe bază de prescripţie medicală. Trebuie să plătiţi un tarif de 4,70 euro pe medicament.

Pentru cardul de asigurări de sănătate electronic se plăteşte anual 10 euro (cu anumite excepţii).

În caz de incapacitate de muncă ca urmare a unei boli care nu-i este imputabilă salariatului, angajatorul continuă să-i plătească salariul pentru 12 săptămâni maximum. Apoi, asiguratul primeşte o indemnizaţie de la casa unde este asigurat până la data indicată pe certificatul medical, care marchează terminarea incapacităţii sale de muncă.

Persoanele care au nevoie de îngrijiri de lungă durată din cauza unei boli sau unui handicap, au dreptul la o indemnizaţie de îngrijire.

(Avem rugamintea, daca observati vreo greseala, sau daca aveti cunostinta, ca vreo lege s-a schimbat, sa ne informati pentru a corecta.)