Pagina mea de start în Austria

Informatii necesare tuturor romanilor care locuiesc, muncesc sau doresc sa vina in Austria
 
 

 

 
 

Sistemul sanitar

Cum este reglementat sistemul sanitar?

Fiecare provincie/land din Austria are administraţia proprie de sănătate şi fiecare district are propriul sediu responsabil de serviciile de sănătate. Toate comunele mai mari sunt obligate prin lege să angajeze un medic municipal (medic generalist).

În principiu, orice persoană asigurată are dreptul să apeleze la facilităţile oferite de serviciul de sănătate din Austria (examene medicale, examenele preventive, consultări de maternitate, examinările pulmonare, etc.). Costurile sunt suportate de sistemul austriac de asigurări sociale sau sistemul de asigurări sociale din statul de origine.

Fondul de asigurări de sănătate plăteşte vizitele medicale, medicamentele (de până la 5 euro pe medicament, în 2010) şi spitalizarea (maximum 10 euro pe zi) şi asigură totodată indemnizaţii în caz de boală plătite în urma expirării dreptului la remuneraţie plătită de către angajator.

Primul punct de contact este medicul generalist din municipiul sau din apropierea dumneavoastră. Acesta va efectua examinările generale, dar oferă, de asemenea, teste de bază de sânge, examinări ale inimii (EKG) şi tratamente fizice. Atunci când este necesar, medicul generalist vă poate îndruma la un specialist sau la departamentul ambulatoriu al unui spital. Puteţi merge de asemenea direct la medici specialişti din apropierea dumneavoastră. În localităţile mai mari există de obicei un dentist rezident. Trebuie să vă programaţi consultaţia la stomatolog şi la medicul specialist.

Dacă aveţi nevoie de tratament medical, atât dvs. cât şi persoanele aflate în îngrijirea dvs. va trebui să deţineţi un card de asigurare (card „E”) de fiecare dată când vizitaţi un medic, care este în acelaşi timp, un card european de asigurare de sănătate. Astfel, pentru dvs. tratamentul medical este de obicei gratuit de la medicii care au un contract cu fondul de asigurare (cardul E). Vizitatorii şi solicitanţii de locuri de muncă sunt de obicei trataţi gratuit în caz de urgenţe medicale. În orice caz, trebuie să aveţi formularul electronic relevant la dvs.

Medicii privaţi trebuie plătiţi, de obicei, în numerar sau prin ordin de plată, iar un procent relativ mic din cost este rambursat prin fondul de asigurări de sănătate la prezentarea facturii.

Deoarece există un serviciu foarte bun de sănătate publică în Austria, numărul de spitale private şi clinici private este relativ mic. Cu toate acestea, puteţi obţine, de asemenea, un tratament privat în spitalele publice.

Serviciul medical de urgenţă este disponibil între orele 19.00 - 7.00, de luni până vineri şi toată ziua de sâmbătă, duminică şi de sărbătorile legale, prin apelarea 141 (acest număr de telefon se aplică în toată Austria).

(Avem rugamintea, daca observati vreo greseala, sau daca aveti cunostinta, ca vreo lege s-a schimbat, sa ne informati pentru a corecta.)