Pagina mea de start în Austria

Informatii necesare tuturor romanilor care locuiesc, muncesc sau doresc sa vina in Austria
 
 
 

Cum se caută un loc de muncă

Pentru gasirea unui loc de munca în Austria puteti contacta:

În România:
Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca – ANOFM : Strada Avalansei, nr. 20-22, sector 4, Bucuresti; tel./fax: 004021.3039839; site web: http://www.anofm.ro, www.muncainstrainatate.anofm.ro care ofera servicii de mediere a fortei de munca în Uniunea Europeana prin intermediul portalului mobilitatii europene, EURES : http://eures.anofm.ro/ .

Atentie! Daca decideti sa apelati la o societate comerciala ce are ca activitate principala „selectia si plasarea fortei de munca", solicitantii locurilor de munca din strainatate trebuie sa se adreseze inspectoratului teritorial de munca în raza caruia societatea îsi are sediul si în vederea solicitarii de informatii referitoare la:

° înregistrarea firmei la inspectora tul teritorial de munca;

° sanctiunile aplicate, daca a fost cazul.

De asemenea, trebuie sa verifice daca la semnarea unui contract individual de munca în strainatate acesta cuprinde cel putin urmatoarele elemente: tara de resedinta, denumirea angajatoru lui cu toate datele de identificare: adresa, numar de telefon/fax, descrierea muncii si a conditiilor de munca, durata timpului de munca si de repaus, durata contractului individual de munca, conditiile de salarizare, conditiile de transport, de locuit, co nditiile de protectie sociala.

Persoanele fizice nu au dreptul sa exercite activitati de mediere a angajarii cetatenilor români în strainatate.

Fiecare inspectorat teritorial de munca prezinta pe website - ul sau lista societatilor comerciale înregistrate având ca obiect de activitate plasarea fortei de munca în strainatate.

Conform legii, agentul de ocupare a fortei de munca trebuie sa fie o societate româneasca ce are ca activitate principala selectia si plasarea fortei de munca în strainatate, sa dispuna de spatiul si de dotarile necesare pentru buna desfasurare a activitatii, sa aiba încadrat în munca personal cu experienta în domeniul fortei de munca, sa organizeze o banca de date care sa cuprinda ofertele si solicitarile de locuri de munca în strainatate, informatii referitoare la conditiile de ocupare a acestora si la calificarile si aptitudinile solicitantilor aflati în evidenta lor, sa încheie cu persoane juridice, persoane fizice si organizatii patronale din strainatate, dupa caz, contracte care co ntin oferte ferme de locuri de munca si sa fie înregistrat la inspectoratul teritorial de munca în a carui raza îsi are sediul.

Agentii de ocupare a fortei de munca au obligatia de a încheia cu cetatenii români contracte de mediere. Aceste contracte trebu ie sa contina, printre altele, elementele principale privind tariful de mediere, durata contractului si modul de solutionare a eventualelor litigii.

De asemenea, agentii au obligatia de a asigura încheierea contractelor de munca dintre cetatenii români si angajatorii straini si în limba româna.

În Austria:
Serviciul Public de Ocupare - Arbeitsmarktservice Osterreich (AMS) :

Aveti la dispozitie site-ul http://www.ams.at/

(Avem rugamintea, daca observati vreo greseala, sau daca aveti cunostinta, ca vreo lege s-a schimbat, sa ne informati pentru a corecta.)