Pagina mea de start în Austria

Informatii necesare tuturor romanilor care locuiesc, muncesc sau doresc sa vina in Austria
 
 
 

Contractul de munca

Contractul de munca poate fi încheiat în scris, verbal sau în mod implicit (de exemplu, începerea activitatii, cu plata ulterioara). Acordurile de ucenicie trebuie sa fie încheiate în scris.

În mod legal, se face o distinctie între un contract de munca - Arbeitsvertrag, un contract independent - freier Dienstvertrag sau freier Arbeitsvertrag, precum si un raport de munca asemanator cu acela dintre un angajator si un angajat – arbeitnehmerähnliches Beschäftigungsverhältnis.

În cazul în care nici un contract de munca scris nu se încheie, angajatii si lucratorii independenti contractori primesc o declaratie privind termenii si conditiile imediat la momentul începerii raportului de munca.

O declaratie privind termenii si conditiile trebuie sa contina urmatoarele informatii: numele si adresa angajatorului; numele si adresa angajatului; data la care raportul de munca a început; locul obisnuit de munca; orice clasificare într-un sistem general; sarcinile urmarite; salariul de baza; orice alte drepturi banesti suplimentare (de exemplu bonusuri); data la care se plateste; dreptul la concediul de odihna anual; orele normale de lucru zilnic si saptamânal; indicarea contractului colectiv sau acordului de munca aplicabil; perioada si termenul de preaviz. În cazul în care raportul de munca este pentru o perioada definita, în declaratia privind termenii si conditiile trebuie sa se precizeze, de asemenea, data la care raportul de munca va fi terminat.

Modificarile aduse contractului de munca nu pot fi mai putin favorabile pentru salariati decât dispozitiile legislatiei în vigoare, ale conventiilor colective sau acordurilor de munca. Modificarile ilegale sau nefavorabile trebuie raportate consiliului de munca, Camerei de Munca sau sindicatului.

(Avem rugamintea, daca observati vreo greseala, sau daca aveti cunostinta, ca vreo lege s-a schimbat, sa ne informati pentru a corecta.)