Pagina mea de start în Austria

Informatii necesare tuturor romanilor care locuiesc, muncesc sau doresc sa vina in Austria
 
 
 

Salarizarea

Angajatii primesc o remuneratie pentru serviciile specificate în contractul de munca. Aceasta este reglementata de legi, acorduri colective si/sau acorduri interne de munca; depinde, de asemenea, de factori individuali, cum ar fi vârsta, calificarile, orele de munca, sarcinile detinute (postul), etc.

Salariul minim este stabilit prin lege si/sau prin acorduri colective si/sau prin acorduri de munca. Conventiile colective sunt acorduri cu putere de lege care reglementeaza orele de lucru, conditiile de munca, de remunerare, etc., negociat între reprezentantii lucratorilor, de exemplu, sindicate, si reprezentanti ai angajatorilor (de exemplu, Camera de Comert).

Acordurile de munca sunt acorduri scrise încheiate între angajati si consiliul de munca cu scopul de a stabili norme juridice, dar, de asemenea, pentru a stabili remuneratie pentru fabrica respectiva.

În cele mai multe cazuri, remuneratia este transferata într-un cont de salariu în ultima zi a lunii sau în prima zi a lunii urmatoare de lucru. În unele cazuri, lucratorii primesc salariile saptamânal, prin cec sau în numerar.

În cele mai multe cazuri, remuneratia este platita de 14 ori pe an: 12 plati lunare, plus plata salariului pe o luna, sub forma unui bonus de Craciun si plata pe o luna ca un bonus de concediu (plati speciale).

Taxele, contributiile la asigurarile sociale si alte retineri (de exemplu, contributiile la sindicate) sunt deduse din salariul brut si retinute de angajator, care apoi le transfera catre institutiile relevante (biroului fiscal, institutiei de asigurari sociale, etc.).

Angajatii primesc de asemenea o declaratie scrisa de remunerare (un fluturas de salariu), care contine o defalcare exacta a impozitelor, asigurarilor sociale, contributii cerute de lege si voluntare, cum ar fi taxele sindicale. Daca un angajat paraseste firma va primi de asemenea un fluturas de salariu (declaratia finala), care va contine totodata drepturile compensatorii.

Lucratorii independenti sunt platiti pe durata muncii pe care o presteaza. În absenta unui acord specific, acestia nu au dreptul la plati stabilite prin acord colectiv sau la plati speciale. Au, totusi, dreptul la o declaratie privind termenii si conditiile, în absenta unui contract scris. În cazul în care contractul lor este pe o perioada mai lunga, vor primi lunar remuneratia. Lucratorii independenti trebuie sa stabileasca pe cont propriu modalitatea de plata a impozitelor. Contributiile de asigurari sociale sunt retinute si platite de angajatori.

Nu exista un salariu minim stabilit. Lucratorii independenti, ca si salariatii, sunt membri ai Camerei de Munca, unde platesc taxe.

În contrast cu un contract independent, un contract de lucrari si servicii provine din furnizarea unui anumit serviciu. Remuneratia este platita în mod normal dupa ce contractul a fost dus la îndeplinire. Persoanele aflate sub incidenta unui contract de lucrari si servicii trebuie sa stabileasca pe cont propriu modalitatea de plata a impozitelor si a contributiilor de asigurari sociale si, totodata, nu au dreptul la plati speciale.

Puteti obtine consiliere juridica gratuita din partea Camerei Muncii, sindicatelor si Camerei de Comert (responsabila, de exemplu, pentru lucratorii independenti).

(Avem rugamintea, daca observati vreo greseala, sau daca aveti cunostinta, ca vreo lege s-a schimbat, sa ne informati pentru a corecta.)