Pagina mea de start în Austria

Informatii necesare tuturor romanilor care locuiesc, muncesc sau doresc sa vina in Austria
 
 
 

Formarea profesionala

Termenul de Educatie si Formare Profesionala se refera la activitati practice si cursuri legate de o ocupatie sau vocatie specifica care vizeaza pregatirea participantilor pentru carierele lor viitoare. Formarea profesionala este un mijloc esential pentru a obtine recunoasterea profesionala si de a îmbunatati sansele de a obtine un loc de munca.

Initiativele UE pentru promovarea cooperarii privind formarea profesionala:

a. Programul Socrate:
Programul Socrate sustine cooperarea europeana în toate domeniile de educatie, sub diferite forme:

° mobilitatea - deplasare pe teritoriul Europei;

° organizarea de proiecte comune;

° dezvoltarea de retele europene - diseminarea de idei si bune practici;

° realizarea de studii si analize comparative.

În practica, Programul Socrate ofera burse de studiu, pentru predat sau a urma un curs de formare profesionala într-o alta tara. Ofera sprijin pentru institutiile de învatamânt privind organizarea de proiecte de predat si de schimb de experiente si ajuta asociatiile si ONG-urile la organizarea de activitati educationale, etc.

Una dintre actiunile programului Socrate este Grundtvig, care urmareste în primul rând îmbunatatirea calitatii educatiei profesionale a adultilor si, de asemenea, promovarea schimbului si cooperarii pentru facilitarea oportunitatilor si accesului la învatarea pe tot parcursul vietii pentru cetatenii UE.

b. Programul Leonardo da Vinci:
Programul Leonardo da Vinci, adoptat în 1994, are ca obiectiv principal implementarea politicii de formare profesionala a UE. Este unul dintre instrumentele principale de sprijinire a mobilitatii trans-nationale în Europa si ofera finantare pentru organizatiile publice si private care activeaza în domeniul formarii. Acest program de asemenea sprijina proiectele de plasare si de schimb, vizitele în scop de studiu si retelele transnationale, printre altele.

Educatia adultilor si învatarea pe tot parcursul vietii în Europa
Învatarea pe tot parcursul vietii este un proces care implica toate formele de educatie - formale, informale si non-formale. Are menirea de a permite oamenilor sa-si dezvolte si sa mentina competente-cheie pe tot parcursul vietii lor, precum si de a permite cetatenilor de a migra în mod liber între slujbe, regiuni si tari.

(Avem rugamintea, daca observati vreo greseala, sau daca aveti cunostinta, ca vreo lege s-a schimbat, sa ne informati pentru a corecta.)