Pagina mea de start în Austria

Informatii necesare tuturor romanilor care locuiesc, muncesc sau doresc sa vina in Austria
 
 
 

Veniturile si impozitarea

Câstigul salarial mediu brut anual al lucratorilor angajati cu norma întreaga în Austria, în 2008, a fost de 28 590 EUR. Venitul mediu este mai scazut în Tirol si cel mai ridicat în Austria Inferioara.

Impozitul pe venit (Einkommensteuergesetz) se refera la anumite tipuri de venituri: veniturile din agricultura si silvicultura, din activitati independente, din comert si activitati mestesugaresti, din ocuparea fortei de munca, din activele de capital, din chirii si leasing, etc. În Austria exista o rata progresiva a impozitului pe venit (00-50%).

Impozitul pe venit în ceea ce priveste ocuparea fortei de munca este denumit, de asemenea, venit fiscal. Nivelul impozitului pe venit depinde de venitul impozabil primit într-un an calendaristic.

Impozitul pe venitul persoanelor angajate este dedus din salarii la sursa, împreuna cu contributiile de asigurari sociale si este transferat de catre angajator la birourile competente. Impozitul retinut este o plata în avans cu privire la impozitul anual datorat, care este reglementat doar o data cu impunerea anuala (Arbeitnehmerveranlagung, anterior Lohnsteuerausgleich), care corespunde cu declaratia contribuabilului. Diverse cheltuieli pot fi compensate cu impozitul pe venit, în functie de circumstante, de exemplu alocatia unicului sustinator de familie, alocatia parintelui care creste copiii singur si sume forfetare, diurnele si cheltuielile speciale cum ar fi alocatia pentru copii, indemnizatia forfetara pentru navetisti, cheltuieli profesionale (de ex. pentru Internet, relocare, etc.) si cheltuieli extraordinare (de ex. taxe de spitalizare, cheltuielile pentru medicamente).

Din 2009, costurile de asistenta pentru copii, cum ar fi pentru gradinite si privind îngrijirea de dupa-amiaza (Nachmittagsbetreuung), sunt deductibile. În multe cazuri, ca urmare a evaluarii impozitului anual, puteti primi înapoi o parte din impozitul pe care l-ati platit.

Contributiile de asigurari sociale trebuie sa fie platite atât de angajati cât si de angajatori (exceptie: asigurarea în caz de accident este platita numai de catre angajatori). În 2010, vor aplica urmatoarele tarife (atât angajatilor si a cotelor de angajator):

° Pentru asigurare de sanatate: lucratori, lucratori independenti, lucratori care desfasoara activitati independente de putin timp (Legea privind asigurarile sociale pentru afaceri - Gewerbliches Sozialversicherungsgesetz - GSVG): 7.65%;

° Pentru asigurare în caz de accident: lucratori, lucratori independenti: 1,4%;

° Pentru asigurare în caz de somaj: lucratori, lucratori independenti: 6%;

° Pentru asigurare de pensie: lucratori, lucratori independenti: 22,8%, lucratori care desfasoara activitati independente de putin timp (GSVG): 16,25% . În plus, angajatii si lucratorii independenti platesc 0,5% din venitul lor brut pentru contributia la Camera de munca si 0,50% pentru taxa de constructie de locuinte (aceasta din urma nu este platita de lucratorii independenti). Exista, de asemenea, dupa caz, contributii sindicale si impozitele bisericii (contributia la o comunitate religioasa, care este dedusa direct din venit: 1,25% din venitul/salariul brut), care este datorata doar de catre angajati.

Alte impozite (din 2009): impozitul pe pamânt, impozitul pe autovehicule (taxa de asigurare bazata pe capacitatea motorului), taxa pe valoarea adaugata: aceasta este platita ca impozit pe achizitionarea unui produs sau serviciu de catre consumatorul final (10 - 20%); impozitul corporatiilor: persoanele juridice nu platesc impozitul pe venit, dar platesc impozitul pe corporatie/profit (25%); impozitul municipal: întreprinderile platesc impozit municipalitatii în care se afla sediul lor de afaceri (3% din baza de evaluare);

Impozitul pe cifra de afaceri: proprietarii de afaceri a caror cifra de afaceri anuala depaseste 30000 euro sunt cei care platesc acest impozit, de 20%; impozitul pe câstigurile de capital, etc. Mai multe informatii cu privire la diversele impozite pot fi obtinute de la Oficiile Federale de Finante, unde se si platesc si de la Ministerul Federal al Finantelor.

Austria a încheiat acorduri de dubla impozitare cu toate statele membre ale UE si multe alte tari.

(Avem rugamintea, daca observati vreo greseala, sau daca aveti cunostinta, ca vreo lege s-a schimbat, sa ne informati pentru a corecta.)