Pagina mea de start în Austria

Informatii necesare tuturor romanilor care locuiesc, muncesc sau doresc sa vina in Austria
 
 
 

Concediile

Angajaţii au dreptul la concediu anual plătit de minimum cinci săptămâni în fiecare an de muncă. În funcţie de zilele de muncă (inclusiv sâmbăta), aveţi dreptul la un concediu de odihnă de 30 de zile în fiecare an. După 25 de ani de serviciu, concediul de odihnă va fi creşte la şase săptămâni. Lucrătorii angajaţi cu timp parţial de lucru au aceleaşi drepturi ca angajaţii cu normă întreagă. În plus, mulţi angajaţi primesc, de asemenea, un bonus de vacanţă (al „13-lea salariu”), la acelaşi nivel cu salariul lunar normal, dar impozitat la o rată mai scăzută.

În primele şase luni din primul an de muncă, dreptul dvs. la concediu de odihnă este calculat proporţional cu timpul lucrat. De la începutul lunii a şaptea, veţi beneficia de concediu de odihnă complet.

Trebuie ca angajatorul dumneavoastră să-şi dea acordul asupra datei la care vă puteţi lua concediu de odihnă.

Dacă vă îmbolnăviţi pentru mai mult de trei zile calendaristice, în timp ce vă aflaţi în concediul de odihnă, aceste zile nu vor conta ca zile de concediu de odihnă. Cu toate acestea, trebuie să raportaţi boala la angajatorul dvs. imediat după o absenţă de 3 zile, şi să aveţi un certificat medical.

Angajaţii cu dizabilităţi şi persoanele tinere nu au dreptul, în principiu, la un concediu de odihnă mai mare, cu excepţia cazului când este stipulat în convenţii colective sau acorduri de muncă.

Următoarele sunt sărbători legale: 1 ianuarie (Anul Nou), 6 ianuarie (Boboteaza), ziua de Paşte, 1 mai (vacanţă de stat), Înălţarea, Lunea Rusaliilor, Corpus Christi, 15 august (Adormirea Maicii Domnului), 26 octombrie (vacanţă naţională), 1 noiembrie (Toţi Sfinţii), 8 decembrie (Întâmpinarea Maicii Domnului), 25 decembrie (Crăciunul) şi 26 decembrie (Ziua Sf. Ştefan).

Concediul în caz de boală şi remuneraţia continuă:
Principiul remuneraţiei continue asigură că, în caz de boală, accident de muncă şi boli profesionale şi în timpul concediului de odihnă şi concediului de convalescenţă, veţi fi plătit în continuare. Cât timp veţi continua să fiţi plătit depinde de vechimea dvs., iar diferite reglementări se pot aplica pentru lucrători profesionali care prestează muncă semi-profesională („gulere albe”) şi meşteşugari. După aceea, veţi primi concediu medical plătit de la furnizorul de asigurări de sănătate. Valoarea indemnizaţiei pentru concediul medical depinde de câştigurile realizate în ultima lună înainte de îmbolnăvire şi cuantumul remuneraţiei continue care vă este plătită.

Concediul de Maternitate:
Perioada de protecţie pentru femeile însărcinate începe de obicei la opt săptămâni înainte de naştere şi se termină la opt săptămâni după data naşterii. În acest timp, persoana însărcinată nu are voie să lucreze. În timpul perioadei de protecţie raportul de muncă continuă să existe, iar salariile continuă să fie plătite şi mama primeşte o indemnizaţie de maternitate. De la 01.01.2008, lucrătorii independenţi primesc, de asemenea, o indemnizaţie de maternitate.

Concediul pentru creşterea copilului:
Mamele şi taţii au dreptul la concediu pentru creşterea copilului (perioadă în care salariile/veniturile sunt suspendate), până când copilul împlineşte vârsta maximă de 2 ani, cu condiţia ca aceştia să locuiască în aceeaşi gospodărie cu copilul. Perioada minimă a concediului pentru creşterea copilului este de două luni. În acest timp, şi dacă condiţiile sunt întrunite, indemnizaţia pentru îngrijirea copiilor - Kinderbetreuungsgeld poate fi primită. De la 1 ianuarie 2010, părinţii ai căror copii s-au născut după 30 septembrie 2009, pot alege din cinci modele de indemnizaţie pentru îngrijirea copiilor. Un model este bazat pe venituri. Lucrătorii sunt protejaţi împotriva concedierii pe o perioadă de până la patru săptămâni după ce se termină concediul pentru creşterea copilului.

Concediu educaţional şi de studii:

În cazul în care concediul educaţional sau de studii este convenit între 01.08.2009 şi 31.12.2011, acesta poate fi luat după 6 luni de angajare neîntreruptă. Perioada minimă a fost redusă la 2 luni. În cazul în care concediul educaţional sau de studii este luat în etape, fiecare trebuie să fie de doar 2 luni. Este posibil să se ia concediu de studii în perioade individuale răspândite pe o perioadă de până la 4 ani. Perioada maximă de concediu educaţional sau de studii plătit poate fi de maximum 12 luni. Salariul nu va fi plătit în această perioadă, dar angajatul va primi o indemnizaţie de formare suplimentară din partea Serviciului Ocuparea Forţei de Muncă (AMS), echivalent cu nivelul indemnizaţiei de şomaj la care are dreptul. Angajatul trebuie să participe la o măsură suplimentară de formare de cel puţin 20 de ore pe săptămână.

Îngrijirea unei rude la domiciliu:

Dacă trebuie să aveţi grijă de un membru al familiei dvs. care trăieşte în aceeaşi gospodărie cu dvs., este posibil să primiţi concediu, de o săptămână, în acest sens şi să fiţi remunerat în continuare, în anumite condiţii. Puteţi primi o săptămână în plus pe an calendaristic în cazul în care este vorba un copil mai mic de 12 ani care necesită îngrijire.

Angajaţii îşi pot lua concediu şi în scopul îngrijirii copiilor grav bolnavi sau pentru a fi alături de rude aflate pe moarte sau le poate fi redus programul de lucru în astfel de cazuri.

(Avem rugamintea, daca observati vreo greseala, sau daca aveti cunostinta, ca vreo lege s-a schimbat, sa ne informati pentru a corecta.)