Pagina mea de start în Austria

Informatii necesare tuturor romanilor care locuiesc, muncesc sau doresc sa vina in Austria
 
 
 

Categoriile speciale

Lucrătorii cu dizabilităţi :
Legea Federală privind Ocuparea Forţei de Muncă de către Persoanele cu Dizabilităţi interzice discriminarea pe motive legate de dizabilităţi , în ceea ce priveşte ocuparea forţei de muncă conform legislaţiei muncii şi în serviciul public federal. Protecţia împotriva discriminării acoperă persoanele cu dizabilităţi fizice, mentale şi psihologice şi membrii familiilor acestora. Reclamaţiile juridice trebuie prezentate în faţa unei instanţe (în cazuri din sfera serviciilor publice în faţa autorităţii competente). În cazurile care vor fi decise de către Agenţia Federală pentru Ajutor Social - Bundessozialamt, serviciile de mediere sunt disponibile gratuit, iar medierea precede executarea judiciară. Ombudsmanul pentru persoane cu dizabilităţi – Behindertenanwalt este responsabil pentru consilierea şi sprijinirea persoanelor care susţin că au fost discriminate. Informaţii suplimentare pot fi obţinute de la Agenţia Federală pentru Ajutor Social.

Copiii şi tinerii:
Legea privind ocuparea forţei de muncă de către copii şi tineri protejează copiii, anume pe minorii care nu au împlinit vârsta de 15 ani şi până când termină învăţământul obligatoriu şi lucrătorii tineri, până când împlinesc vârsta de 18 ani. Dispoziţiile legii se aplică încadrării în muncă a copiilor şi tinerilor într-o relaţie de serviciu, într-o ucenicie sau o altă formă de relaţie de formare profesională. Există o interdicţie generală privind încadrarea în muncă a copiilor - excepţii: munca într-o afacere de familie sau ca parte a evenimentelor şcolare.

Femei:
Angajatorii sunt obligaţi să se asigure că egalitatea de tratament între bărbaţi şi femei , garantată prin Constituţie şi reglementată de Legea privind egalitatea de tratament, este respectată în cadrul afacerii pe care o conduc şi să ia toate măsurile pentru a proteja femeile împotriva hărţuirii sexuale. Harţuirea sexuală este clasificată drept infracţiune penală . Măsuri suplimentare pentru protejarea femeilor: interzicerea muncii pe timp de noapte - numeroase excepţii; protecţia femeilor gravide. Sfaturi gratuite pot fi obţinute de la Camerele Muncii, Federaţia Austriacă a Sindicatelor şi Ombudsmanul pentru egalitatea de tratament.

(Avem rugamintea, daca observati vreo greseala, sau daca aveti cunostinta, ca vreo lege s-a schimbat, sa ne informati pentru a corecta.)