Pagina mea de start în Austria

Informatii necesare tuturor romanilor care locuiesc, muncesc sau doresc sa vina in Austria
 
 
 

Moneda și schimbul valutar

Ca membră a Uniunii Europene, Austria este parte și a Uniunii Economice și Monetare, care a introdus folosirea euro ca monedă comună.

Moneda
Următoarele bancnote și monede euro se află în circulație:
Bancnote de 5, 10, 20, 50, 100, 200 și 500 Euro
Monede de 1 și 2 Euro si de 1, 2, 5, 10, 20 și 50 cenți.
1 Euro = 100 cenți

Aceste bancnote și monede euro sunt mijloc legal de plată în toate țările euro. În plus, există, denominate în euro și emise de Münze Österreich AG, monede de aur și somemorative, care însă pot fi folosite ca mijloc de plată doar in Austria.

Schimb valutar/Valute
Bancnotele și monedele în șilingi austrieci pot fi încă schimbate în bancnote și monede euro fără restricții și taxe suplimentare la Banca Națională a Austriei.

Bancnotele și monedele în fostele valute ale țărilor euro nu mai pot fi schimbate in Austria.

Valutele altor țări
Pentru alte valute există un schimb de curs (vânzare sau cumpărare).

Se pot introduce în țară  bani în valuta națională sau în valute străine  în orice cantitate.
Informații importante: Declarație obligatorie pentru călătorii care aduc în țară o sumă mai mare de  10.000 Euro în numerar

Programul de lucru al băncilor  (în general)
Luni, marți, miercuri, vineri
08:00 - 12:30 h și
13:30 - 15:00 h

Joi
08:00 - 12:30 h și
13:30 - 17:30 h

Automate de bani (bancomate)
În afara băncilor, în Austria există în jur de 3.000 de bancomate care pot elibera bani la orice oră. Se acceptă carduri Maestro din țară și din străinătate (carduri de debit). Alte carduri de pe care se poate elibera numerar sunt cărțile de credit (austriece sau din străinătate) MasterCard, American Express, Visa și Diners, și deasemenea cardurile Cirrus și Visa-Plus aferente acestora.
La ridicarea de numerar de la bancomate, se pot percepe comisioane, ce variază de la bancă la bancă.

Cărțile de credit  sunt acceptate în orașe și centrele turistice de nenumărate hoteluri, restaurante, magazine și stații de benzină. Puteți afla dacă și ce fel de cărți de credit sunt acceptate prin simbolurile afișate pe exteriorul respectivelor instituții (în special pe ușa de la intrare).

(Avem rugamintea, daca observati vreo greseala, sau daca aveti cunostinta, ca vreo lege s-a schimbat, sa ne informati pentru a corecta.)