Pagina mea de start în Austria

Informatii necesare tuturor romanilor care locuiesc, muncesc sau doresc sa vina in Austria
 
 
 

Sistemul politic

Care sunt dispozițiile privind sistemul politic, administrativ și juridic?

Austria este o republică democratică. Teritoriul Republicii Federale este format din nouă state federale sau provincii ( land-uri ), care reprezintă o entitate monetară, economică și vamală uniformă. Viena este capitala federală și sediul autorităților federale supreme.

Cinci partide politice sunt reprezentate în Parlamentul austriac: Partidul Popular Austriac (ÖVP), Partidul Social-Democrat din Austria (SPÖ); Partidul Liberal Austriac (FPÖ), Alianța pentru Viitorul Austriei (BZÖ) și Grupul Verzilor.

Cetățenii austrieci au dreptul de a vota, de la vârsta de 16 ani, în cadrul alegerilor pentru Adunarea Națională (Nationalrat - Parlamentul național), și Parlamentul Provincial (Landtag - Parlamentul unei provincii sau unui land ), consiliul municipal (cetățenii UE rezidenți în municipalitate pot vota, de asemenea), alegerea membrilor austrieci a Parlamentului European și Președintele Federal (cetățeni din alte state membre ale UE cu reședința principală în Austria pot alege să voteze fie pentru deputați austrieci în cadrul Parlamentului European fie pentru deputați europeni din țara lor de origine). Alte instrumente ale democrației sunt referendumul sau plebiscitul (Volksbefragung, Volksabstimmung, Volksbegehren).

Parlamentul național este principalul organ legislativ și este ales o dată la cinci ani. Există un sistem în trei etape de vot proporțional, prin care un vot poate fi exprimat pentru un partid și în plus un vot preferențial poate fi acordat pentru candidați individuali. Voturile exprimate sunt combinate în mandate.

Președintele federal este ales direct de popor la fiecare șase ani. În cazul în care un candidat obține mai mult de 50% din voturi, el este câștigătorul.

Parlamentul Provincial reprezentă interesele cetățenilor în provinciile individuale și este ales o dată la 5-6 ani, iar consiliul municipal la fiecare 5-6 ani. Fiecare provincie federală ( land ) este administrat de către un guvern provincial, care este condus de un primministru ales de către Parlament.

Una dintre atribuțiile guvernului federal este de a aproba un proiect de lege, care este apoi prezentat Parlamentului. Guvernul federal este condus de cancelarul federal, care, împreună cu vice-cancelarul, miniștri și secretari de stat federal, conduc activitatea guvernului.

Judecătorii în Austria sunt independenți în exercitarea mandatului lor. Instanțele de drept civil și penal sunt verbale și publice. Curtea finală de apel pentru procedurile civile și penale este Curtea Supremă. Sistemul judiciar este separat de executiv, la toate nivelurile de competență.

Ca și în alte țări, există patru niveluri de autoritate judiciară în Austria: instanțele districtuale (Bezirksgericht); instanțele regionale (Landesgericht): prima, eventual și a doua instanță; Tribunalul Regional Superior (Oberlandesgericht): a doua instanță; Curtea Supremă (Oberster Gerichtshof): a treia și, ocazional, a doua instanță. Tribunalul Administrativ (Verwaltungsgericht) se ocupă cu litigiile în legătură cu deciziile luate de autoritățile administrative. Curtea Constituțională (Verfassungsgericht) se ocupă de acțiunile împotriva autorităților federale, provinciale, regionale sau municipale. În zilele

în care există ședință de instanță (de exemplu, o zi pe săptămână, la judecătoriile de district), persoanele interesate pot primi informații în cadrul unei prime consultații juridice gratuite cu privire la drepturile și obligațiile lor în instanță.

Toți cetățenii se bucură de drepturi fundamentale: " Toți cetățenii sunt egali în fața legii.

Nimeni nu poate fi discriminat sau favorizat pe baza nașterii, sexului, originii, clasei sau religie ". În 1958 Austria a ratificat Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a Libertăților Fundamentale a Consiliului Europei.

Serviciul Austriac de Ocuparea a Forței de Muncă - AMS, cu centrele sale provinciale și agențiile regionale, are rolul de a oferi sfaturi, îndrumare și sprijin pentru solicitanții de locuri de muncă și șomerii din Austria. Consultarea directă este oferită prin intermediul agenției regionale competente din provincia de reședință a persoanei.

(Avem rugamintea, daca observati vreo greseala, sau daca aveti cunostinta, ca vreo lege s-a schimbat, sa ne informati pentru a corecta.)