Pagina mea de start în Austria

Informatii necesare tuturor romanilor care locuiesc, muncesc sau doresc sa vina in Austria
 
 

 

 
 

Transferul automobilului

Cum se realizează transferul automobilului şi ce trebuie ştiut cu privire la permisul de conducere?

Comisia Europeană a stabilit o serie de regulamente comune privind recunoaşterea reciprocă a permiselor de conducere, valabilitatea asigurării auto, precum şi posibilitatea înregistrării automobilului într-o ţară gazdă.

În prezent nu există un permis universal UE de conducere, însă a fost introdus un "Model Comunitar" de permis de conducere, prin care se asigură faptul că permisele de conducere emise de diferite ţări ale UE sunt uşor de recunoscut în alte state membre.

În cazul în care vă stabiliţi reşedinţa pe teritoriul Austriei, nu este necesar să vă schimbaţi permisul de conducere.

În caz de expirare, pierdere sau furt, un nou permis de conducere vă poate fi emis în Austria (dacă aveţi reşedinţa aici), în conformitate cu condiţiile legislaţiei austriece în acest sens.

Înmatricularea automobilului în Austria – se face la autorităţile locale, unde veţi plăti taxa de înmatriculare; este obligatorie dacă aveţi reşedinţa pe teritoriul Austriei şi conduceţi o maşină aici de peste 6 luni.

Asigurarea maşinii – trebuie realizată la o companie de asigurări licenţiată de către autoritatea naţională austriacă să emită poliţe de asigurare în acest sens; asigurarea va fi valabilă pe întreg teritoriul UE, indiferent de locul unde a avut loc accidentul.

Plata taxelor – este de obicei plătită în ţara în care maşina este cumpărată.

(Avem rugamintea, daca observati vreo greseala, sau daca aveti cunostinta, ca vreo lege s-a schimbat, sa ne informati pentru a corecta.)