Pagina mea de start în Germania

Informatii necesare tuturor romanilor care locuiesc, muncesc sau doresc sa vina in Germania
 
 
 

Concediile

Există mai multe tipuri de concedii sau de întreruperi ale activităţii de care aţi putea beneficia la locul de muncă.

Legea federală privind concediile garantează angajaţilor dreptul la concediu anual plătit.

Protecţia drepturilor de concediu se realizează prin contribuţia angajatorului la Casa concediilor din domeniul construcţiilor din R.F. Germania (SOKA BAU). Casa concediilor este o instituţie a partenerilor sociali, înfiinţată pentru a asigura drepturile de concediu ale lucrătorilor. Ca urmare a contribuţiei angajatorului la Casa concediilor, lucrătorul primeşte din partea Casei sumele aferente concediului de odihnă raportat la perioada lucrată în R.F. Germania. În cazul în care angajatorul a acordat deja lucrătorului concediu plătit, acestuia i se restituie contribuţia de la Casa concediilor.

Concediul de odihnă
Concediul legal minim este de 24 zile pe an.

Anumitor grupe, inclusiv tinerilor sub vârsta de 18 ani şi persoanelor cu handicap, li se aplică norme speciale. Contractele colective prevăd pentru majoritatea persoanelor active o perioadă de concediu de 30 de zile. Salariul continuă să fie plătit integral în această perioadă.
Dreptul de a avea concediu integral este dobândit după şase luni de serviciu. După angajare fixaţi concediul cu angajatorul şi colegii dumneavoastră.

Concediul medical
Există reguli stricte referitoare la absenţele cauzate de boală. În caz de incapacitate de boală trebuie cât mai curând posibil să anunţaţi angajatorul cu privire la incapacitatea de muncă, precum şi durata probabilă a acesteia.

Dacă sunteţi bolnav mai mult de trei zile, trebuie să prezentaţi un certificat medical înainte de a patra zi.

Concediul pentru formare profesională.
Angajaţii au posibilitatea de a solicita concediu pentru formare profesională.

Landurile reglementează disponibilităţile pentru formare, fără pierderea salariului. Vă puteţi bucura de acest concediu de la locul de muncă pentru a vă perfecţiona (de exemplu pentru a urma cursuri de "germana ca limbă străină”) sau formarea profesională continuă. La fel ca şi în cazul concediului anual trebuie să conveniţi cu angajatorul dumneavoastră înainte de a vă lua concediul de formare profesională.

Concediul de maternitate
Dacă sunteţi însărcinată pe durata derulării raporturilor de muncă aveţi dreptul la concediul de maternitate. Dreptul la concediul de maternitate există pentru toate angajatele din Germania (inclusiv pentru lucrătoarele ocazionale), indiferent de perioada lucrată sau de numărul de ore lucrate săptămânal.

Concediul parental
Pe durata concediului parental, părinţii au dreptul la un concediu fără plată, pentru a avea posibilitatea de se ocupa de îngrijirea copilului. Contractul de muncă este suspendat pe durata concediului parental. Concediul permite angajatului/ei de asemenea, exercitarea unei activităţii cu timp parţial de lucru, pentru a fi capabil să se consacre copilului şi în acelaşi timp să păstreze legătura cu activitatea lor. Fiecare părinte are dreptul la concediu parental pentru educaţia copilului până la vârsta de trei ani.

Zile libere pentru ocazii speciale
Unele contracte colective de conţin dispoziţii aplicabile la evenimentele vieţii private. Mulţi angajatori acordă zile de concediu special pentru căsătorie, moartea unei rude apropiate, în caz de mutare sau atunci când lucrătorii sunt transferaţi în altă parte.

(Avem rugamintea, daca observati vreo greseala, sau daca aveti cunostinta, ca vreo lege s-a schimbat, sa ne informati pentru a corecta.)