Pagina mea de start în Germania

Informatii necesare tuturor romanilor care locuiesc, muncesc sau doresc sa vina in Germania
 
 
 

Reprezentarea lucrătorilor

În R.F. Germania, legislaţia muncii garantează negocierea şi stabilirea drepturilor salariale şi a condiţiilor de muncă de către organizaţiile ale angajaţilor şi ale angajatorilor, independent faţă de stat. Autonomia negocierii este reglementată în art. 9 pct. 3 al Constituţiei R.F. Germania.

În Germania, cele mai mari opt sindicate comerciale au format împreună Deutscher Gewerkschaftsbund [DGB] [Federaţia Sindicatelor Germane din domeniul Comerţului]. Statutul de membru al unui sindicat este voluntar. Sindicatele negociază contractele colective cu angajatorii, în special în ceea ce priveşte plata, programul de lucru şi concedierea.

În cazul unui litigiu de muncă, sindicatele organizeză grevă şi plătesc membrii lor pe durata grevei. Sindicatele sprijină înfiinţarea comitetelor de întreprindere şi de asemenea sprijină angajaţii în conflictele cu angajatorul şi îi reprezintă în litigiile cu acesta. Membrii de sindicat se bucură de protecţie juridică gratuită în litigiile legate de dreptul muncii şi legislaţia socială. Unele sindicate, de asemenea, asigură diverse activităţi gratuite pentru petrecerea timpului liber sau asigurare în caz de accident.

Comitetul de întreprindere este un organism ales în mod democratic care reprezintă angajaţii unei întreprinderi. Înfiinţarea, drepturile şi obligaţiile acestui organism sunt guvernate în ceea ce priveşte întreprinderile de Betriebsverfassungsgesetz - Legea privind organizarea întreprinderilor şi în ceea ce priveşte personalul din serviciul public de către Bundespersonalvertretungsgesetz - Legea federală privind reprezentarea funcţionarilor publici. Pe langă sindicate o serie de alţi reprezentanţi asigură protejarea intereselor anumitor grupe de lucrători (reprezentanţii la locul de muncă ai persoanelor cu handicap sever, ofiţerii pentru egalitatea de şanse şi reprezentanţi ai tinerilor).

(Avem rugamintea, daca observati vreo greseala, sau daca aveti cunostinta, ca vreo lege s-a schimbat, sa ne informati pentru a corecta.)