Pagina mea de start în Germania

Informatii necesare tuturor romanilor care locuiesc, muncesc sau doresc sa vina in Germania
 
 
 

Categorii speciale de angajaţi

Adolescenţii şi minorii cu vârsta de până la 14 ani

Vârsta minimă pentru ocuparea normală a forţei de muncă într-o companie este de 15 de ani. În Germania, este interzisă munca copiilor în temeiul Jugendarbeitsschutzgesetz (Legea privind protecţia lucrătorilor tineri). Legea distinge între copii (de până la 14 ani) şi adolescenţi (15 - 18 ani).

Copii în vârsta de cel puţin 14 ani care nu sunt obligaţi la o prezenţă şcolară permanent se pot angaja şapte ore pe zi şi 35 de ore pe săptămână în locuri de muncă adecvate (de exemplu în fotocopiere şi servicii de curierat). Vârsta minimă pentru iniţierea unei afaceri este de 15 ani.

Persoanele cu dizabilităţi severe

Persoanele cu dizabilităţi severe au o protecţie specială împotriva concedierii. Încetarea contractului de muncă al unei persoane cu handicap grav din iniţiativa angajatorului necesită consimţământul prealabil al Agenţiei pentru persoanele cu handicap. Orice notificare de concediere făcută de către angajator fără acest aviz al Agenţiei, este nulă.

Femeile gravide şi tinerele mame

Legea privind protecţia maternităţii protejează femeile gravide şi tinerele mame în principal împotriva concedierii şi, de asemenea împotriva reducerii temporare a veniturilor. Această protecţie specială este acordată pe durata sarcinii şi până la patru luni de la naşterea copilului. De asemenea legea reglementează şi interdicţia de lucru în zonele periculoase cu scopul de a proteja sănătatea mamei şi a copilului. Perioada de acoperire începe puţin şase săptămâni înainte de data preconizată a naşterii şi se termină în mod normal, la opt săptămâni după naştere (sau douăsprezece săptămâni, în caz de naşteri premature şi naşteri multiple).

(Avem rugamintea, daca observati vreo greseala, sau daca aveti cunostinta, ca vreo lege s-a schimbat, sa ne informati pentru a corecta.)