Pagina mea de start în Germania

Informatii necesare tuturor romanilor care locuiesc, muncesc sau doresc sa vina in Germania
 
 
 

Cum să aplici pentru un loc de muncă

Aplicarea online pentru un loc de muncă în Germania diferă foarte mult față de alte țări, dar mai ales față de România.

Ce cuprinde o aplicare completă pentru o poziție la o companie din Germania?

Din păcate procesul de aplicare ( Bewerbung ) de cele mai multe ori este foarte anevoios și ocupă mult timp. Asta și pentru că pe lângă CV ( Lebenslauf ) și scrisoare de intenție ( Anschreiben ), mai aveți nevoie și de copia după diplomele de la facultate traduse, precum și scrisori de recomandare de la toate locurile de muncă anterioare. Iar toate acestea sunt acompaniate de o foaie introductivă, denumita  Deckblatt .

Exemple găsiți online, pentru  Lebenslauf  -  aici , pentru  Anschreiben  -  aici  și pentru  Deckblatt  -  aici .

Fotografia - un element important pentru  Bewerbung  în Germania

Dacă în alte țări este interzisă acompanierea unei aplicări de o fotografie, în Germania aceasta este încurajată. Mai mult, există reguli cu privire la fotografiile din CV ( Bewerbungsfoto ). Acestea trebuie să fie realizate la un fotograf profesionist și în funcție de poziția căutată, unghiul de fotografiere se schimbă. De aceea, când mergeți la fotograf în Germania, acesta vă va întreba din start pentru ce poziție doriți să aplicați. Costul unei ședințe foto poate costa până la 60 de euro.

Scrisorile de recomandare

Un alt subiect controversat sunt scrisorile de recomandare. Dat fiind faptul că în România acestea nu se fac și nici nu se cer, decât în anumite excepții, mulți români cu studii superioare se confruntă cu problema că le sunt refuzate toate aplicările pentru muncă din Germania. Aici nu prea ai șanse să te angajezi fără ele.

Dacă lucrați deja în Germania și intenționați să vă schimbați locul de muncă, cereți cu prima ocazie o scrisoare de recomandare.

La " Zeitarbeitsfirmen " CV-urile se fac pe loc si nu trebuie sa va prezentati cu o mapa "Bewerbung"

Aici gasesti cateva tipps-uri pentru cererea de angajare.

(Avem rugamintea, daca observati vreo greseala, sau daca aveti cunostinta, ca vreo lege s-a schimbat, sa ne informati pentru a corecta.)