Pagina mea de start în Germania

Informatii necesare tuturor romanilor care locuiesc, muncesc sau doresc sa vina in Germania
 
 
 

Pensii

Oricine exercită o activitate profesională salariată sau urmează o formare profesională contribuie obligatoriu la asigurarea de bătrâneţe. În felul acesta beneficiaţi toată viaţa de protecţie contra riscului de incapacitate de muncă, de bătrâneţe şi deces.

Contribuţiile de asigurări de bătrâneţe plătite, în mod obligatoriu, de majoritatea angajaţilor (funcţionari şi lucrători) sunt virate la asigurarea/fondurile de boală, jumătate de către dvs şi jumătate de către angajatorul dvs.

Cuantumul contribuţiei depinde de nivelul venitului dvs fiind totuşi limitat la un anumit plafon. Persoanele active care au o remuneraţie de peste 5200 euro pe lună (în Germania vestică) şi 4400 euro pe lună (în Germania estică) plătesc numai contribuţia maximă corespunzând acestui plafon.

Pe de altă parte, contribuţiile de asigurări de bătrâneţe servesc nu numai la acoperirea riscului de bătrâneţe (limită de vârstă), dar atenuează în mod egal şi alte riscuri asmilate. Fac parte din aceste prestaţii suplimentare pensia de invaliditate (incapacitate de muncă), pensiile de urmaş (pensii pentru văduve şi orfani), precum şi reabilitarea medicală şi reintegrarea profesională.

Oamenii traiesc mai mult iar natalitatea a scazut. Acesti factori au influenta directa asupra sistemului de asigurari de pensie din Germania care nu mai poate fi finantat in forma existenta. Ne vedem astfel pusi in fata a doua variante: ori cresc prestatiile fiecaruia la sistemul de pensie, ori scad pensiile. Statul vorbeste de o scadere a nivelului pensiei la 67% in 2030, expertii independenti se asteapta la o scadere la 63,5%. Conform ultimelor schimbari legislative ne putem astepta la scaderi mai drastice.

Trebuie sa existe si o veste buna. Iar vestea buna se numeste pensia privata in care statul intervine cu prime si suport financiar. Cu alte cuvinte, toti cei care contribuie la sistemul de pesnie de stat au dreptul de a incheia o pensie suplimentara pentru care statul ofera deduceri si bonusuri.

(Avem rugamintea, daca observati vreo greseala, sau daca aveti cunostinta, ca vreo lege s-a schimbat, sa ne informati pentru a corecta.)