Pagina mea de start în Germania

Informatii necesare tuturor romanilor care locuiesc, muncesc sau doresc sa vina in Germania
 
 
 

Gewerbe sau Freiberufler

Care este diferența dintre cele două forme de PFA din Germania?

Cred că multă lume a auzit de activitatea independentă, denumită  Gewerbe,  din Germania. Asta și pentru că tot mai mulți români lucrează sub această formă și își găsesc cu un  Gewerbe  mult mai ușor de lucru. Nu mulți însă cunosc diferențele dintre  Gewerbe  și  Freiberufler .

Gewerbe se potrivește pentru o activitate independentă care se regăsește în sfera meseriilor și negoțului. Oferirea serviciilor plătite pe oră, sau de scurtă durată, în domenii precum reparații, construcții, curățenie, comerțul cu amanuntul etc, se încadrează cel mai bine pentru a vă face un  Gewerbe .

Pe de altă parte dacă serviciile pe care le oferiți sunt însoțite de o diplomă cu studii superioare - juridică, IT, marketing etc., dacă oferiți consultanță sau servicii pentru poriecte mai îndelungate de 6-3 ani, sau dacă profesia dumneavoastră se referă la drepturi de autor - scriitori, traducători, compozitori etc, atunci cel mai bine e să vă alegeți statutul de  Freiberufler .

Există profesii intercalate, unde consultanța este însoțită de vânzare de produse. În aceste cazuri, va conta, din ce servicii scoateți mai multți bani. Dacă încasările pentru comerțul cu amănuntul depășsesc cele pentru consultanță, atunci, se poate întâmpla să vi se sugereze să schimbați profilul de  Freiberufler cu cel de  Gewerbe .

Indiferent de modelul ales, cel mai probabil vi se va cere să faceți dovada de calificare pentru meseria sau profesia respectivă, cu diplome și cu dovada experienței pe domeniul respectiv la locurile anterioare de muncă. Există asociații ale meseriașilor sau profesioniștilor, la care va trebui să obțineți autorizație de competență.

În cazul în care vă doriți să vă înregistrați o activitate independentă în Germania, puteți găsi mai multe informații, în limba germană, pentru  Gewerbe  -  aici , pentru  Freiberufler  -  aici .

(Avem rugamintea, daca observati vreo greseala, sau daca aveti cunostinta, ca vreo lege s-a schimbat, sa ne informati pentru a corecta.)