Pagina mea de start în Germania

Informatii necesare tuturor romanilor care locuiesc, muncesc sau doresc sa vina in Germania
 
 
 

Declarația de impozit pe venit

Dacă munciți în Germania cu statut de liber întreprinzător –  Gewerbe  sau  Freiberufler , sau aveți venituri suplimentare pe lângă salariu, dacă beneficiați de ajutor de la stat sau vreți să vă returnați o parte din impozite – e obligatoriu să depuneți declarația fiscală –  Steuererklärung .

Depunerea declarației trebuie să se facă anual, de la 1 ianuarie până la 31 mai. Dacă pentru orice motiv nu ați reușit să depuneți declarația la timp, puteți aplica cu o explicativă în care să justificați întârzierea.

Cine trebuie să depună o declarație fiscală?

° soții care au ales clase de impozitare III și V

° pensionari cu cuantumul pensiei care depaseste 1.500 de euro pe lună

° persoanele cu venituri lunare de peste 410 de euro, bani ce nu sunt impozitați în mod automat

° în cazul sprijinului financiar de la stat, de exemplu, la primirea ajutorului de șomaj

° liberii întreprinzători

În cazul în care doriți să completați declarația, cel mai ușor e să apelați la un contabil -  Steuerberater , altfel trebuie să o completați singuri. În cazul în care cunoașteți bine limba germană și doriți să completați singuri, mai multe informații găsiți  aici .

Cât de avantajos poate fi depunerea declarației?

Foarte avantajos, pentru că statul vă poate înapoia sume frumoase de bani. Dacă reușiți să demonstrați că ați avut nevoie de echipament tehnic, cărți și cursuri pentru a vă îmbunătăți pe plan profesional, vi se va înapoia o parte din banii investiți. Sume de bani se înapoiază și în cazul în care vă mutați dintr-un oraș în altul sau aveți în grija dumneavoastră părinți și copii.

(Avem rugamintea, daca observati vreo greseala, sau daca aveti cunostinta, ca vreo lege s-a schimbat, sa ne informati pentru a corecta.)