Pagina mea de start în Germania

Informatii necesare tuturor romanilor care locuiesc, muncesc sau doresc sa vina in Germania
 
 
 

Salarizarea

Salariul este determinat de convenții colective sau contracte individuale. Angajatorii sunt deseori dispuși să plătească salarii mai mari decât cotele stabilite în contractele colective pentru persoanele care răspund adecvat cerințelor ridicate.

Pana la semnarea contractului de munca trebuie tinut cont de cateva aspecte:
1. Anmeldung, inregistrare la Oficiul de evidenta a Populatiei, fiecare cetatean roman va primi prin posta – Identificationsnummer (Numar de identificare in Germania);
2. Deschiderea unui cont bancar in Germania, renumeratia se transfera in contul angajatului de obicei la mijlocul sau la inceputul lunii.
3. Pe casuta postala trebuie trecut numele de familie.

Incepind de la 1 ianuarie 2015 , guvernul german a introdus  salariul minim pe economie .
Acesta este de 8,5 euro brut pe ora, ceea ce inseamna plata a 68 de euro pe o zi de opt ore de lucru, adica 1.496 de euro pentru o lună cu 22 de zile lucrătoare

Asadar, incepind din ianuarie 2015, toti cetatenii romani care sunt angajati in Germania trebuie sa fie retribuiti cu aceasta suma bruta.  

Atrageti atentia patronilor Dvs. care nu se conformeaza prevederilor acestei legi ca risca amenzi usturatore care pot ajunge pina la 500.000 de euro. Daca au dubii cu privire la acest fapt prezentati-le baza legala in versiunea germana pe care o gasiti  aici:  http://www.gesetze-im-internet.de/bundesrecht/milog/gesamt.pdf

Salariul mediu brut lunar al unui lucrător cu normă întreagă în sectoarele de producție, de comerț, de credit și de asigurare variază de la o ramură la alta. Astfel, cele mai mici, salariile medii brute sunt în domeniul măcerăriei la un nivel de 2 106 €, iar cele mai mari în industria de prelucrare a petrolului, la un nivel de 4 190 €.

Conform convențiilor bilaterale, drepturile salariale ale lucrătorilor români trebuie să corespundă nivelului stabilit de legislația germană sau de contractele colective de muncă din R.F. Germania.

Lucrătorilor români li se aplică și legea germană privind detașarea lucrătorilor. Legea respectivă transpune directiva europeană privind detașarea lucrătorilor în cadrul prestării de servicii (96/71/CE), având drept consecință protejarea lucrătorilor români din domeniul construcțiilor privind drepturile salariale și de concediu.

În general, salariul este transferat în contul curent al angajatului la mijlocul sau la sfârșitul lunii. Angajatorul transmite direct la agențiile responsabile de impozitare și contribuțiile angajaților la securitatea socială (asigurări de sănătate, de pensii și de asigurări), precum și asigurarea de șomaj.

In fiecare luna angajatului i se inmaneaza Fluturasul de Salarizare – Lohnabrechnung, in care este specificat salariul brut din care in functie de clasa de impozitare se calculeaza alte retineri si se va specifica – tipul si nivelul de retinere si salariu net.

Angajatorul este obligat sa inmaneze angajatilor Die Lohnabrechnung lunar iar la sfirsitul anului Die elektronische Lohnsteuerbescheinigung – pe baza careia se face declaratia de impozit.

Retineri lunare obligatorii din salariu brut:
1. Impozitul lunar in functie de clasa de impozitare – Einbehaltene Lohnsteuer;
2. Taxa de solidaritate – Solidaritätszuschlag;
3. Contributiile Angajatului catre
° Asigurare Pensie obligatorie, in fluturas fiind specificata atat contributia angajatului cat si contributia angajatorului;
4. Contributiile Angajatului catre:
° Asigurare lunara medicala obligatorie
° Asigurare lunara de Accident
° Asigurare de somaj – Arbeitslosenversicherung
° Asigurare sociala – vine in sprijinul persoanelor ce necesita ingrijire pe perioada indelungata, aflandu-se in incapacitate de munca – Pflegeversicherung;

Angajatorilor le este permis să facă următoarele rețineri din salariul angajaților:
° Reținerile impuse sau autorizate prin lege precum suprataxa de solidaritate (pt. fostul R.D.G), impozitul datorat cultelor (optional) și asigurări de sănătate si de șomaj
° Orice reținere permisă prin contractul de muncă (de exemplu, contribuțiile la anumite sisteme de pensii)
° Orice reținere agreată în scris de angajat (de exemplu, abonamente pentru anumite servicii medicale, cluburi sportive sau pentru alte cluburi de socializare).

Contractele colective privind salariul minim general obligatoriu în domeniul construcțiilor precum și reglementări specifice privind munca suplimentară, pot fi găsite la http://www.zoll.de/english_version/f0_aentg/c0_info_an/k0_arbeitsbedingungen/index.html

Angajatorii locali și străini sunt obligați, fără excepție, să acorde angajaților lor din Germania cel puțin condițiile de salarizare specificate în orice contract colectiv de muncă obligatoriu sau într-un instrument statutar. În toate industriile, interdicția de a funcționa contrar obiceiului, și în particular interdicția privind specula salarială din interiorul acestora, așa cum s-a stabilit prin Codul Civil §§ 134, 138, trebuie să fie respectată. Potrivit jurisdicției actuale specula salarială exista atunci când acordul salarial relevant pentru activitatea particulară este mai mic cu mai mult de o treime. Acordurile salariale pot fi consultate în Registrul Salarial al Ministerului Federal al Muncii și Afacerilor Sociale.

(Avem rugamintea, daca observati vreo greseala, sau daca aveti cunostinta, ca vreo lege s-a schimbat, sa ne informati pentru a corecta.)