Pagina mea de start în Germania

Informatii necesare tuturor romanilor care locuiesc, muncesc sau doresc sa vina in Germania
 
 
 

Clasele de impozitare

Fiecare lucrător din Germania, aparține unei anumite categorii de impozitare ( Steuerklasse ), care determină cantitatea impozitelor plătite. Există 6 clase fiscale diferite. Care este diferența dintre ele, cine și din ce categorie face parte?

Suportul fiscal
Categoriile sunt împărțite în funcție de statutul marital. Sistemul actual de impozitare fiscală este destinat în principal pentru a facilita existența familiilor în societatea germană. La fel, impozitarea e gândită să încurajeze natalitatea și protejează mamele care au copii.

De exemplu, mamele singure sunt supuse la o rată mai mică de impozitare. Cetățenii necăsătoriți fac parte din grupul de contribuabili al căror venit anual este impozitat pe cât de mult posibil. Schimbarea de stare civilă presupune o schimbare a clasei de impozitare și în acest caz trebuie informat Ministerul Finanțelor (Finanzamt), pentru a avea loc modificarea în timp util în vederea schimbării suportului fiscal corespunzător.

Steuerklasse (Lohnsteuerklasse) I
Acest grup include toate persoanele singure, necăsătorite, divorțate, văduve, sau care sunt în proces de divorț.

Steuerklasse II
Această clasă este concepută pentru mamele singure (și tații singuri) care ingrijeste un copil de unul singur.

Steuerklasse III
Această impozitare poate fi aleasă de unul dintre soți. A treia categorie are o rată de impozitare mai favorabilă. În același timp, însă, al doilea soț este obligat automat să ia a cincea categorie.

Aceasta combinatie este avantajoasă în acesl caz, când salariul unui soț e semnificativ mai mare, în timp ce al doilea lucrează part-time sau câștiga mult mai puțin.

Steuerklasse IV
Această categorie e potrivită pentru un cuplu care câștigă la fel. În acest caz, rata de impozitare, care face obiectul salariului este aproximativ egală cu prima categorie.

Steuerklasse V
Această categorie este posibilă în combinație cu clasa fiscală trei. Dezavantajul este că contribuabilul legat de clasa 5 se supune unei rate de impozitare ridicată.

Steuerklasse VI
Această categorie se face doar în cazul unor câștiguri suplimentare.

(Avem rugamintea, daca observati vreo greseala, sau daca aveti cunostinta, ca vreo lege s-a schimbat, sa ne informati pentru a corecta.)