Pagina mea de start în Germania

Informatii necesare tuturor romanilor care locuiesc, muncesc sau doresc sa vina in Germania
 
 
 

Primii pasi în Germania

1. Închirierea unui apartament pentru a avea o adresă. Cum?

2. Înregistrarea la oficiul de evidentă a populatiei - "Anmeldebestätigung"

Pentru a face acest lucru aveti nevoie de adresa de Bezirksamt corespunzătoare adresei de locuintă - puteti întreba proprietarul la închiriere, cărui Bezirksamt revine blocul dumneavoastră de locuinte. Dacă nu aveti răspuns la întrebare, nu vă speriati. Mergeti la oricare Bezirksamt sau Einwohnermeldeamt pe care-l găsiti în oras. Aveti nevoie de următoarele acte: pasaportul si copia după contractul de închiriere, plus originalul contractului. Luati bani cu voi, serviciul costa în jur de 10-20 euro de persoană. Când ajungeti acolo, o să primiti un bilet de rând, de obicei e coadă. În timp ce asteptati trebuie să completati formularul de " Anmeldung ". Atentie! Anmeldung , nu Abmeldung (care se completează la plecarea din oras).

3. Înregistrarea la biroul pentru străini, pentru a primi un document, conform căruia sunteti cetătean cu drepturi egale ca cele ale germanilor, aveti nevoie de un Bescheinigung, adică un certificat care să vă ateste dreptul la muncă si alte drepturi, dat fiind faptul că locuiti aici. Mergeti la acelasi Bezirksamt, de mai sus, dar la biroul de Ausländerbehörde .

4. Aplicarea documentelor pentru obtinerea unui număr ID în vederea achitării taxelor la "Finanzamt" - la fel din zona de resedintă a noului apartament. Mergeti acolo cu toate actele pe care le aveti -"Anmeldebestätigung", contractul de chirie, contractul de muncă (dacă e cazul), certificatele de nastere si căsătorie, pasaportul etc si se va merge împreună - sot si sotie. Acolo veti primi clasa de impozite (sunt patru în total) si o hârtie care atestă acest lucru - Bescheinigung für den Lohnsteuerabzug . În câteva zile prin postă veti primi si numărul ID pentru a plăti impozitele - Personliche Identifikationsnummer .

5. Faceti-vă asigurarea de sănătate (care este obligatorie, află cum se poate face repede si usor) si un cont bancar, luati-vă un   număr de telefon mobil si ... gata! Willkommen in Deutschland!

(Avem rugamintea, daca observati vreo greseala, sau daca aveti cunostinta, ca vreo lege s-a schimbat, sa ne informati pentru a corecta.)