Pagina mea de start în Germania

Informatii necesare tuturor romanilor care locuiesc, muncesc sau doresc sa vina in Germania
 
 
 

Inchirierea unei locuinte

O operațiune de maxima importanta pe care ar trebui să o facă in prima urgenta un cetățean român ajuns pe teritoriul Germaniei este  asigurarea unei locuințe pentru el și familia lui.   Cetateanul roman are două variante la dispoziție : să cumpere un apartament (o casa) sau să închirieze o locuință.

Cea mai bună variantă ar fi cumpărarea unei locuințe, dar cum majoritatea cetățenilor români nu au această posibilitate financiară, în materialul de fata vom trata numai subiectul  închirierii unei locuințe.

Adeseori,  inchirierea unei locuinte  este  cea mai dificila  operatiune cu care se confrunta un cetatean roman care se stabilieste in Germani, o tara  in care  numarul chiriasilor este mai mare decit numarul proprietarilor   si unde exista legi care protejeaza foarte mult chiriasul chiar in dauna proprietarului. Din aceasta cauza, proprietarii de apartamente sunt foarte circumpspecti in privinta strainilor, fiindca multi dintre ei au luat diverse tepe de la persoane venite din Estul Europei adica de la rusi, polonezi, bulgari, dar si .romani. In consecinta, proprietarul locuintei verifica un cetatean strain mai mult decit autoritatile statului. Astfel, ii cere  contractul de munca solicita plati consistente in avans , garantii diferite , apreciaza tinuta eventualului chirias,  evalueaza valoric masina cu care a venit, nivelul de cunoastere al limbii, persoana care l-a recomandat pentru inchiriere, etc.  Daca viitorii chiriasi apeleaza la o agentie imobiliara , agentul  ( der Makler)  acesteia este  la fel de riguros si solicita toate informatiile de mai sus plus altele pe care le mai considera necesare. De fapt, proprietarii isi iau tot felul de masuri ca sa nu iasa in paguba, iar agentiile isi iau masuri duble sa nu poata fi trase la raspundere nici de detinatorii locuintelor si nici de catre. chiriasi.

Pretul chiriei si al intretinerii lunare 

 

(Avem rugamintea, daca observati vreo greseala, sau daca aveti cunostinta, ca vreo lege s-a schimbat, sa ne informati pentru a corecta.)