Pagina mea de start în Germania

Informatii necesare tuturor romanilor care locuiesc, muncesc sau doresc sa vina in Germania
 
 
 

Acte de identitate in urma schimbarii domiciliului

Cartea de identitate  este documentul care atesta identitatea, cetatenia si domiciliul titularului, incepand cu 1 Ianuarie 2007 poate fi folosita ca document de calatorie in statele membre ale Uniunii Europene.

Cetatenii romani care se stabilesc in Germania si nu mai au domiciliul in Romania pot solicita eliberarea unui  pasaport electronic simplu cu mentiunea domiciliul in Germania.

Cetatenii romani care doresc isi pot mentine domiciliul in Romania, inclusiv obligatiile care decurg din acesta optiune, fiind insa, conform legii, obligati sa se inregistreze - Anmeldung  la Evidenta Populatiei  Einwohmermeldeamt  in momentul stabilirii in Germania si implicit radierea  Abmeldung  in momentul reintoarcerii in Romania .

Situatiile in care se necesita solicitarea unei noi  Carti de Identitate:

° Expira termenul de valabilitate;
° In cazul modificarii numelui si prenumelui (de ex: in urma casatoriei, in cazul adoptiei sau se constata greseli de scriere la momentul intocmirii documentului, se modifica numele ori prenumele parintilor);
° Schimbarea domiciliului;
° Fotografia aflata pe buletin nu mai corespunde cu fizionomia titularului;
° Vi se anuleaza sau atribuie un nou Cod Numeric Personal;
° In cazul schimbarii sexului;

Cetatenii romani aflati in strainatate, ce nu se pot prezenta personal in Romania si au nevoie sa li se elibereze o noua  Carte de Identitate  pot printr-o procura speciala, care va fi semnata de solicitant la sediul Consulatului General al Romaniei din tara in care se afla in prezenta consulului, sa imputerniceasca o persoana din Romania in acest scop.

Pentru intocmirea procurii speciale sunt necesare urmatoarele documente:

° Cerere tip;
° Carte de identitate valabila sau pasaportul romanesc valabil (in cazul cartii de identitate expirate), carte de alegator sau permis de conducere;
° Patru fotografii color (fotografii tip pentru buletin);

La momentul de fata taxa intocmirii procurii speciale de catre Consulatul General al Romaniei este de  60 euro .

Cartea de identitate  se elibereaza persoanei la virsta de 14 ani, iar prima carte de identitate se elibereaza in Romania numai in prezenta titularului, de catre serviciul public comunitar pentru evidenta persoanelor din raza de domiciliu a solicitantului.

Indiferent de obtiunea aleasa cetatenii romani sunt obligati in termen de max. doua saptamani sa se inregistreze Anmeldung - Einwohnermeldeamt Evidenta Populatiei in Germania .

Documente de identitate in urma schimbarii domiciliului din Germania in Romania

Cetatenii romani cu domiciliul in strainatate care doresc sa-si schimbe domiciliul in Romania vor solicita de la serviciul public comunitar de evidenta a persoanelor printr-o cerere eliberarea actului de identitate ca urmare a schimbarii domiciliului din Germania in Romania.

° Solicitare carte de identitate:
° Cerere tip;
° Documentul cu care se face dovada domiciliului (original şi xerocopie);
° Certificat de nastere (original si xerocopie);
° Certificat de casatorie sau Hotarare de divort (in functie de caz);
° Certificat de deces sot/sotie (original si xerocopie), daca este cazul;
° Certificate nastere minori (in cazul copiilor);
° Pasaportul romanesc valabil;
° Actul de identitate si/sau pasaportul eliberate de autoritatile straine (original si xerocopie);
° La aceste documente se adauga taxele aferente eliberarii cartii de identitate.

(Avem rugamintea, daca observati vreo greseala, sau daca aveti cunostinta, ca vreo lege s-a schimbat, sa ne informati pentru a corecta.)