Pagina mea de start în Germania

Informatii necesare tuturor romanilor care locuiesc, muncesc sau doresc sa vina in Germania
 
 
 

Deschiderea unui cont bancar

Procedura pentru deschiderea unui cont bancar este în general destul de simplă. De obicei poate fi suficient să prezentaţi câteva documente şi să completaţi o cerere. Deschiderea unui cont bancar pentru străini este un lucru obişnuit şi dacă aveţi şi dovada unui venit stabil, regulamentul se aplică în aceleaşi condiţii ca şi pentru localnici. Actele necesare deschiderii contului sunt: paşaportul dumneavoastră şi copia după înscrierea domiciliului din Germania "Anmeldebestätigung".

E adevărat că unele bănci se tem de clienţii străini, astfel încât acestea cer la prezentarea documentelor necesare şi o copie a contractului de muncă sau, în cazul studenţilor, o adeverinţă ce confirmă prezenţa unui venit lunar.

Atenţie la costul abonamentului lunar pentru întreţinerea contului

Alegând o bancă, ar trebui să se ia în considerare abonamentul lunar pentru întreţinerea contului, costul anual pentru cardurile bancare şi cele de credit. Aceste costuri diferă de la o bancă la alta şi uneori pot ajunge la sume exorbitante. Spre deosebire de România, unde costurile de întreţinere a unui cont sunt foarte mici, iar uneori chiar şi gratis, în Germania acestea costă bani şi nu puţini. Un cont bancar la Deutsche Bank costă în jur de 15 euro pe trimestru şi se sustrage din contul bancar o dată la trei luni. Costurile pot scădea însă, dacă venitul lunar este regulat şi dacă implică o sumă mai mare de 1000 de euro. Un cont bancar pentru "Gewerbe" sau "Freiberufler" ajunge la 60 de euro pe trimestru.

Contul bancar costă mai ieftin dacă apelezi la suportul şi accesul informaţiilor despre contul tău online, fără a face neapărat tranzacţii. Pentru a lucra cu clienţii, astfel de bănci oferă suport numai la telefon sau online, iar acest lucru se justifică prin faptul că banca nu trimite clientului informaţii prin poştă ci acesta îşi citeşte datele despre cont la calculator. În cazul în care clientul nu şi-a citit mesageria online, acesta va primi acasă o scrisoare despre starea contului, iar expedierea fiecărei scrisori costă în jur de 1,5 euro.

Pentru a evita astfel de costuri suplimentare, mulţi clienţi aleg bănci ce oferă doar servicii online, cum ar fi   DKB   şi   Comdirect . Pentru a deschide un cont la o astfel de bancă e nevoie să se completeze un chestionar postat în reţea, să ataşaţi o copie a paşaportului străin şi certificarea că locuiţi în Germania - "Anmeldebestätigung". În unele cazuri banca poate cere şi o declaraţie de venit.

Trucuri pentru a alege cea mai bună bancă
Există portaluri care vă pot ajuta să găsiţi bănci cât mai potrivite pentru necesităţile dumneavoastră. Dacă accesa?i pagina   Check24   şi bifaţi la opţiuni că vă doriţi să primiţi un pachet de servicii ce implică un cont bancar, card de credit gratuit sau card bancar, vi se va oferi o listă în care va exista o comparaţie a băncilor ce oferă acest pachet de servicii şi condiţiile de deschidere a unui cont.

(Avem rugamintea, daca observati vreo greseala, sau daca aveti cunostinta, ca vreo lege s-a schimbat, sa ne informati pentru a corecta.)