Pagina mea de start în Germania

Informatii necesare tuturor romanilor care locuiesc, muncesc sau doresc sa vina in Germania
 
 
 

Cum să găsești un medic de familie

Pentru integrarea completă, pentru a putea da copiii la școală sau pentru a ne urmări starea de sănătate și a avea în caz de urgență la cine să apelăm, e recomandat să ne înscriem chiar de la început la un medic de familie (Algemeinmedizin sau Algemeinarzt).

Medicul de familie este de cel mai multe ori răspunzător de nenumărate aspecte legate de sănătate și nu numai, drept pentru care e indicat să nu ne repezim la prima clinică pe care am zărit-o la colț de stradă, ci să alegem cu atenție un medic ce ne va susține și ne va orienta, atunci când va fi nevoie.

Alegerea unui medic bun nu e un lucru ușor în Germania. În primul rând e de menționat că unii medici nemți au o doză de reținere, răceală și neîncredere în străini, iar românii nu fac excepție în acest sens. S-au povestit cazuri și cazuri în care medicii au ascuns anumite drepturi ale pacienților, nu au dat detalii suficiente vizavi de investigațiile pe care vor sa le facă, nu au oferit atenția cuvenită la problemele apărute. Iar când e vorba de sănătatea noastră, toate schemele acestea par a fi cu atât mai neplăcute. Personal eu nu am intampinat asemenea probleme, ba din contră, am fost foarte bine tratat si respectat.

Acum nu înțelegeți greșit, majoritatea medicilor din Germania sunt foarte bine calificați și politicoși. Medicul de familie în Germania este cel care poate da mai multe detalii despre cum funcționează lucrurile în sistemul medical aici, care vă sunt drepturile în ceea ce privește polița voastră de asigurare medicală, vă poate da trimitere la diverse tratamente (când e cazul) și vă poate ajuta să beneficiați de anumite subtilități ale polițelor de asigurare pe care le aveți.

Există câteva portaluri menite sa faciliteze găsirea un medic de familie sau orice alt fel de medic avem nevoie. Mai mult de atât, putem alege un medic din cartierul în care stăm, dar când e vorba de sănătate, uneori ești de acord să mergi câteva stații de metrou în plus, numai să fii sigur că persoana aleasă e de încredere. Pentru fiecare oraș este câte un portal dedicat căutării medicilor după profesii, cartiere rezidențiale și după limba pe care o vorbesc.

Oare cât de important este să ne găsim un medic ce ne vorbește limba, mai ales dacă germana nu este tocmai la un nivel conversațional? Să nu mai zic de faptul cât de frumos ar fi să ne susținem unii pe alții și să utilizăm servicii oferite de românii, ce au venit ca și noi aici, pentru o viață mai bună.

La categoria "Diverse" puteți găsi o listă cu doctori români, sau vorbitori de limba română, care îsi desfășoară activitatea în Germania.

(Avem rugamintea, daca observati vreo greseala, sau daca aveti cunostinta, ca vreo lege s-a schimbat, sa ne informati pentru a corecta.)