Pagina mea de start în Germania

Informatii necesare tuturor romanilor care locuiesc, muncesc sau doresc sa vina in Germania
 
 
 

Sistemul de educaţie şcolară

Educația școlară în Germania este obligatorie și gratuită, obligatorie fiind numai educația pentru clasele 1- 9. Finanțarea pentru educația în școli are loc la nivel de regiuni federale ( Land ), la același nivel este determinat atât programul școlar, cât și structura sa.

Sistemul școlar nu este cu mult diferit de la regiune la regiune și este împărțit, în principiu, în trei etape: învățământul primar, secundar inferior și secundar superior. Acesta din urmă include școlarizarea în liceu, după care absolvenții primesc un certificat de înmatriculare și pot continua studiile în instituțiile pentru învățământ superior.

Școala elementară (Grundschule)

În funcție de  Land , intrarea la clasele primare poate varia ca vârstă de la 5 la 7 ani. De cele mai multe ori, copiii merg mai întâi la  Vorschule  (clasă preșcolară). Formarea are loc sub formă de jocuri și durează în medie 20-25 ore pe săptămână. Școala primară durează în medie 4 ani, dar, de exemplu, în Berlin și Brandenburg, școală elementară constă din 6 clase.

Școala primară din Germania este comparabilă cu școala primară din România. Cele mai multe ore sunt petrecute cu profesorul de clasă, care se ocupă de această clasă de la prima până la ultima zi de școală. Obiecte de interes - germană, matematică, cunoștințe de bază (geografie, istorie, biologie, fizică, chimie, etc.), precum și științe naturale, etică, sport, muzică.

Problema școlilor primare

La sfârșitul studiului, profesorul dă fiecărui copil o recomandare, pe baza căreia este determinată soarta educației acestui copil în continuare. Această recomandare poate fi fatală, dat fiind faptul că acesta poate trimite copilul la o școală profesională în loc de gimnaziu.

Recomandările profesorului de multe ori se bazează pe o evaluare a abilităților copilului, sensibilitatea lui la cunoștințe, perseverența și comportamentul în general. Separarea copiilor la o vârstă fragedă (cu o medie de 9-10 ani), în școlile de diferite niveluri de educație, se supune criticii foarte activ în Germania.

Dezbaterile cele mai aprinse sunt în cazul copiilor din familiile imigranţilor, pentru care principalul obstacol devine cunoașterea insuficientă a limbii germane. Lipsa de limbaj este adesea privită ca o incapacitate de a continua formarea în clasa de gimnaziu. Ca urmare, copiii pot fi plasați în cel mai scăzut nivel de educație din școală și în mediul social care nu este propice pentru dezvoltarea lor.

Trecerea de la o școală la alta în teorie este posibilă, dar reprezintă o procedură destul de complicată.

Învățământ secundar inferior

Hauptschule

La Hauptschule merg copiii, ce au fost evaluați cu abilități mai scăzute. Această școală este concepută pentru a oferi educație de bază în ritm moderat. Educația durează 5 ani și scopul său principal e pregătirea adolescenților pentru ocuparea unor locuri de muncă semi-calificate. După ce copilul a absolvit cu diplomă Hauptschule, poate începe să lucreze sau să continue studiile la Realschule ("adevărata școală").

Realschule

Realschule corespunde școlii profesionale din România. Școala durează șase ani și este axată pe o anumită specializare (profesională). După ce a absolvit această școală, elevii pot merge iarăși la muncă, sau pot continua studiile la liceu, de unde să primească un certificat, cu care să aplice la universitate.

Gimnaziu

Gimnaziul - singura formă de învățământ școlar, care se referă la a doua etapă a învățământului secundar. Iar la gimnaziu se poate ajunge numai pe baza unei recomandări bune primite în școala elementară.

Prima etapă a educației cuprinde clase de la a cincea la a zecea sau a unsprezecea. Ultimii doi ani de liceu fac parte din a doua etapă a învățământului secundar, care se încheie cu examene de absolvire (Abitur), pe baza cărora se eliberează o diplomă de învățământ secundar.

Obligatoriu în liceu este studiul a două limbi străine. Nivelul de educație la această școală este foarte mare. Ucenicii din ultimele două clase sunt instruiți și pregătiți să-și continue studiile în învățământul superior.

Absolvenții de liceu pot aplica la orice universitate. În Germania, nu există nici un examen de admitere și înscrierea are loc pe baza estimărilor din diploma de la Abitur.

(Avem rugamintea, daca observati vreo greseala, sau daca aveti cunostinta, ca vreo lege s-a schimbat, sa ne informati pentru a corecta.)