Pagina mea de start în Germania

Informatii necesare tuturor romanilor care locuiesc, muncesc sau doresc sa vina in Germania
 
 
 

Înscrierea la grupa pregătitoare

Foarte multe  Landuri  (regiuni federale) impun regula, conform căreia, copiii de la 5 ani trebuie sa meargă la clasa pregătitoare sau cum e numită în Germania -  Vorschule .

În acest caz, copilul poate face acest  Vorschule  în cadrul grădiniței sau să se înscrie la școală. Aici apare problema părinților, care au o dilemă în a face o alegere corectă și nu știu cum e mai bine. Decizia depinde însă de nevoile copilului și de maturitatea acestuia.

Vorschule la grădiniță
Avantajele unei clase pregătitoare la grădiniță constă în faptul că micuțul rămâne în mediul bine cunoscut, doar că începe treptat să facă ore de pregătire pentru școală - să învețe literele, cifrele, să scrie și să deseneze. E o alegere bună pentru copiii mai vioi, care s-ar plictisi să stea câteva ore în bancă și care ar avea șansa să se adapteze în ritmul lor. Din păcate clasele pregătitoare la grădiniță sunt puține și cele mai bune dintre ele se găsesc doar în cadrul grădinițelor mari. Grădinița e o opțiune bună și pentru părinții care cred că micuțul are nevoie de mai multă libertate și o copilărie mai lungă.

Vorschule la școală
În acest caz, copilul are șansa să se adapteze mai repede pentru școală și să învețe cum să stea în bancă, cum să asculte de profesor etc. Dacă copilul e ascultător și are capacități bune de studiere, școala ar fi mai indicată pentru clasa pregătitoare.  Vorschule  la școală e o opțiune bună pentru părinții care consideră că copilul lor e pregătit de școală și care cred că pregătirea e foarte importantă în vederea unor rezultate mai mari la învățătură.

Testul la înscriere
Pentru a se înscrie la  Vorschule , copilul trebuie să dea un test alcătuit din mai multe probe. De obicei aceste probe conțin următoarele sarcini: să numere până la zece, să deosebească culorile, să poata modela ceva simplu din plastilină, să demonstreze că poate să-și mențină echilibrul, să fie capabil să memoreze, să deosească diferențele - mare și mic, jos și sus etc Mai multe detalii găsiți în limba germană aici .

Dacă copilul nu trece testul, înscrierea la clasa pregătitoare va fi amânată pentru un an. Sunt destule cazuri când copiii nu se califică, dar localnicii au o atitudine foarte calmă pentru astfel de situații, mai ales că micuții sunt diferiți și se dezvoltă fiecare în ritmul său.

(Avem rugamintea, daca observati vreo greseala, sau daca aveti cunostinta, ca vreo lege s-a schimbat, sa ne informati pentru a corecta.)