Pagina mea de start în Germania

Informatii necesare tuturor romanilor care locuiesc, muncesc sau doresc sa vina in Germania
 
 
 

Găsirea unei şcoli

Puteţi obţine informaţii despre creşe, grădiniţe si alte opţiuni de îngrijire a copiilor de la birourile de tineret municipale sau locale - Jugendamt. Întreprinderile mari şi universităţile au în mod frecvent propriile sisteme de îngrijire a copiilor. Există diverse portaluri internet care vă pot facilita căutarea de şcoli şi universităţi.

Iniţiative şi programe de promovare a formării profesionale la nivelul UE

1. Socrates
Susţine cooperarea europeană în toate domeniile educaţiei. Această cooperare ia mai multe forme:

° Mobilitate ( mobilitatea în Europa)
° Organizarea unor proiecte comune
° Crearea unor reţele europene (diseminarea de idei şi bune practici)
° Realizarea de studii şi analize comparative.

Practic, Socrates oferă oamenilor subvenţii pentru a studia, a preda, sprijin pentru realizarea unei investiţii sau urmarea unor cursuri de formare profesională în altă ţară. Asigură sprijinul necesar instituţiilor de învăţământ pentru realizarea unor proiecte de predare în vederea realizării schimbul de experienţă.

2. Leonardo da Vinci
Programul Leonardo da Vinci, iniţiat în 1994, are ca principal obiectiv implementarea politicii de formare la nivelul Uniunii Europene. Este unul dintre instrumentele majore utilizate pentru sprijinirea mobilităţii transnaţionale în Europa şi asigură finanţarea organizaţiilor publice şi private care activează în domeniul formării profesionale.

Având drept scop facilitarea urmării cursurilor de formare profesională, UE a stabilit o serie de organisme specializate care să-şi desfăşoare activitatea în domeniul formării profesionale.

Centrul European pentru Formare Profesională ( CEDEFOP ) - a fost creat în 1975, în calitate de agenţie specializată a UE pentru promovare formării profesionale la nivelul Europei. Sediul său, este în Grecia la Salonic. (www.cedefop.eu )

Fundaţia Europeană de Formare - a fost înfiinţată în 1995 şi îşi desfăşoară activitatea în strânsă colaborare cu CEDEFOP. Misiunea sa este să sprijine statele partenere (din afara UE) să-şi modernizeze şi să-şi dezvolte sistemele lor de formare profesională. (www.etf.eu.int)

Cetăţenii români pot obţine mai multe informaţii cu privire la cele două programe, Socrates şi Leonardo da Vinci, dar şi la alte programe, consultând site-ul Agenţiei Naţionale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale: http://www.anpcdefp.ro/ .

(Avem rugamintea, daca observati vreo greseala, sau daca aveti cunostinta, ca vreo lege s-a schimbat, sa ne informati pentru a corecta.)