Pagina mea de start în Germania

Informatii necesare tuturor romanilor care locuiesc, muncesc sau doresc sa vina in Germania
 
 
 

Certificat de nastere

Una din cele mai mari complicatii survenite o data cu nasterea unui copil in Germania este obtinerea certificatelor de nastere si a pasapoartelor, mai ales in cazul dublei cetatenii. Dar sa o luam cu incetisorul si sa vedem cum se obtin. Copilul s-a nascut in Germania si spitalul (clinica, moasa autorizata) a eliberat certificatul constatator al nasterii (Geburtsanzeige) pe care il trimite la Starea civila a primariei respective. In termen de maxim 15 zile, un parinte al copilului trebuie sa se prezinte la Standesamt (biroul de starecivila) cu urmatoarele documente: actele de identitate ale parintilor (pasapoarte),insotite de certificatul de casatorie si dreptul de sedere. Starea civila elibereaza certificatul de nastere al copilului ( Geburtsurkunde)

Daca parintii indeplinesc conditiile de obtinere a cetateniei germane copilul are cetatenia germana. Daca copilul are cetatenia germana are drept la pasaport german.

Va recomand totusi ca in primele 6 luni de la nastere sa faceti demersurile necesare si pentru obtinerea unui certificat de nastere romanesc.Nu se stie niciodata!Oamenii cu mai multe cetatenii au mai multe privilegii…

Cea mai simpla metoda de a obtine un act de nastere romanesc este adresarea la oficiile consulare romane din Germania. Sunt trei: unul la Munchen, altul la Bonn si, cel de-al treilea, la Berlin (adresele le gasiti pe net) În baza reglementările uzuale, pentru copiii nascuti dupa data de 1 ianuarie 2004, misiunile diplomatice vor elibera certificate de naştere cu cod numeric personal.

Actele necesare la consulat sunt:
° Geburtsanzeige (actul medical constatator al nasterii), emis de clinica unde a avut loc nasterea+ 1 copie;
° Geburtsurkunde – actul de nastere german, întocmit de Standesamt + copie;
° Pasapoartele parintilor+copii- Certificatul de casatorie (daca este cazul)+copie;
° Cerere care se completeaza acolo;
° Taxa consulara –in jur de 35 EUR. (e posibil sa se fi modificat dar in limite mici,rezonabile)

Din moment ce copilul are certificat de nastere romanesc este cetatean roman.

Dupa obtinerea acestui certificat de nastere romanesc copilul poate obtine un pasaport individual. Cererea se depune de catre parinti, urmând instructiunile generale de obtinere a unui pasaport.(actele sunt aceleasi, dar in plus copilul trebuie deplasat la consulat pentru poza).

Daca din motive diverse, s-a depasit termenul de inregistrare a copilului la autoritatile romane, este jale mare. Trebuie sa se apeleze la tribunale care vor emite hotariri judecatoresti, avize speciale, obtinerea CNP de la Evidenta Populatiei din Romania,imputerniciti, etc,etc, o procedura greoaie si indelungata care determina parintii sa renunte foarte usor. Parintii renunta si copilul isi pierde dreptul la cetatenia romana..Poate ca pentru multi parinti cetatenia romana nu reprezinta mare lucru, dar eu cred ca aprecierea aceasta trebuie facuta de catre copil, atunci cind ajunge la majorat si este pus sa hotarasca singur .Daca totusi aceasta intirziere a aparut,luati legatura cu noi sa vedem ce putem rezolva.

(Avem rugamintea, daca observati vreo greseala, sau daca aveti cunostinta, ca vreo lege s-a schimbat, sa ne informati pentru a corecta.)