Pagina mea de start în Germania

Informatii necesare tuturor romanilor care locuiesc, muncesc sau doresc sa vina in Germania
 
 
 

Indemnizația pentru concediul de maternitate

În Germania, ambii părinți după nașterea copilului au dreptul la concediu de maternitate (respectiv paternitate). Chiar dacă bărbații români stau în procent foarte scăzut cu copiii acasă, procentul bărbaților nemți care fac asta e mult mai mare. Astfel că oricare dintre părinți e nevoit să părăsească temporar locul de muncă pentru a avea grijă de noul născut va fi remunerat de către statul german, cel puțin parțial.

Cine are dreptul la  Elterngeld ?
Părinții unui nou născut (0-14 luni) care:

° au muncit cel puțin 12 luni anterior în Germania
° au desfășurat activități independente ( Gewerbe ) anterior în Germania
° sunt angajați în studiu pe teritoriul Germaniei
° au născut copilul și îl cresc în Germania

Dacă părinții beneficiază deja de ajutor social Harz IV sau șomaj nu vor încasa în plus și  Elterngeld .

Elterngeld  primește doar părintele care s-a retras de la muncă pentru a sta cu noul născut acasă.

Care este suma lunară încasată pentru  Elterngeld ?
Suma variază de la 300 euro (minim) la 1800 euro (maxim). Practic se oferă 67% din salariul lunar net primit anterior nașterii. Pentru salariile mai mici de 1000 de euro, se mai ofera un procent mic de ajutor - ceea ce înseamnă un pic mai mult de 67%. Suma nu va fi niciodată mai mică de 300 de euro.

Ajutor financiari pentru părinții care stau acasă cu noul născut
Dacă salariul a fost modificat de-a lungul ultimelor 12 luni, atunci se va face o medie (se vor aduna cifrele tuturor salariilor, iar rezultatul se va împărți la 12 luni).

În cazul în care părintele a desfășurat activitate independentă ( Gewerbe ), acesta va încasa media lunară calculată după raportul executat de către contabil și transmis ulterior la Finanzamt. Mai multe detalii se pot găsi în limba germană  aici .

Procedura de obținere a îndemnizației
Documentele și cererea pentru îndemnizație se pot depune la  ZBFS - Zentrum Bayern Familie und Soziales.  Cererea se depune personal la centru sau online  aici .

° Veți avea nevoie de mai multe acte, printre care: certificatul de naștere a copilului, certificatul de căsătorie, adeverința de venit din partea angajatorului, adeverință de la  Krankenkasse  (asigurarea de sănătate) - care să certifice perioada în care mama a stat acasă înainte de naștere etc. Mai multe detalii și formularele care trebuiesc completate le găsiți  aici .

(Avem rugamintea, daca observati vreo greseala, sau daca aveti cunostinta, ca vreo lege s-a schimbat, sa ne informati pentru a corecta.)