Pagina mea de start în Germania

Informatii necesare tuturor romanilor care locuiesc, muncesc sau doresc sa vina in Germania
 
 
 

Informare privind "Alocatia de stat pentru copii"

Recent Familienkasse a emis publicitatii o decizie privind necesitatea comunicarii Steuer-Identifikationsnummer -ului pentru dosarele de alocatie.

Trebuie precizat ca aceasta masura are ca scop combaterea fraudelor, pentru a elimina cazurile in care sunt depuse mai multe cereri pentru Kindergeld pentru acelasi copil, prin aceasta masura realizandu-se o identificare unica a fiecarui copil pentru care se solicita aceasta prestatie.

Pentru dosarele noi, depuse incepand cu 1 ianuarie 2016:
Toate dosarele de alocatie nou depuse incepind cu aceasta data vor trebui sa contina Steuer-Identifikationsnummer -ul pentru fiecare copil care face subiectul cererii de acordare a alocatiei. Acest numar se obtine de la Finanzamt , in urma inregistrarii copilului cu domiciliul in Germania ( Anmeldung ). Deci cei a caror copii sunt in Germania, sunt rugati sa astepte sosirea acestui numar inainte de a inainta solicitarea catre Familienkasse. Acest numar soseste in medie cam la 3 saptamani de la inregistrarea domiciliului in Germania.

Aceasta masura noua nu limiteaza in niciun fel dreptul la alocatie pentru familiile a caror copii locuiesc in alt stat U.E. (respectand desigur celelalte criterii de eligibilitate). Deoarece alocarea unui   Steuer-Identifikationsnummer este posibila doar pentru persoanele ce locuiesc pe teritoriul Germaniei, pentru copiii care locuiesc in alt stat UE ( in cazul nostru Romania) se va recurge la metode alternative de identificare unica, adica vor trebui furnizate copii dupa actele de identitate ale acestora sau se va face identificarea copilului pe baza Codului Numeric Personal.

Pentru dosarele existente, aflate in plata

Pentru dosarele aflate in plata la momentul de referinta, 1 ianuarie 2016, exista termen ca pe tot parcursul anului 2016 sa se trimita o informare la Familienkasse privind identificarea copilului.

Astfel, familiile acestora vor trebui sa trimita catre Familienkasse:

° informare privind Steuer-Identifikationsnummer-ul, pentru copiii aflati pe teritoriul Germaniei
° un act care sa permita identificarea unica a copilului (copie carte de identitate, certificat de nastere) pentru copiii aflati in alt stat UE

(Avem rugamintea, daca observati vreo greseala, sau daca aveti cunostinta, ca vreo lege s-a schimbat, sa ne informati pentru a corecta.)