Pagina mea de start în Germania

Informatii necesare tuturor romanilor care locuiesc, muncesc sau doresc sa vina in Germania
 
 
 

Divorțul în Germania

Procedura de divorț – Sheidung/ Ehescheidung  e anevoioasă și dificilă în Republica Federală Germania. Dacă în România, cu acordul ambilor soți se poate divorța într-o zi la notar, în Germania divorțul durează luni de zile și necesită obligatoriu un avocat. E bine să știți că Germania vă permite să divorțați conform regulilor statului a cărei cetățenii o aveți sau conform regulilor de divorț din Germania. Așadar va trebui să luați o decizie.

Dacă sunteți amândoi foarte hotărâți, cel mai bine dați o fugă în România și divorțați rapid într-o singură zi, mai ales dacă sunteți de acord, nu aveți ce împărți și aveți amândoi locuri de muncă în Germania.

Cu toate astea, dacă soția sau soțul nu are loc de muncă, poate că nu e cazul să apelați la legea din România. În Germania se poate beneficia de anumite facilități în cazul divorțului, când unul din soți nu muncește. Dacă soția a stat acasă înaintea divorțului, statul German obligă soțul să plătească o pensie alimentară – de aproximativ 1/3 din venitul net lunar, chiar dacă nu au copii împreună.

Primul pas pentru a divorța aici - e să găsești și să apelezi la un avocat. El va spune care sunt condițiile, procedura și de ce acte aveți nevoie. Divorțul în Germania este foarte costisitor din cauza avocatului și poate ajunge la 1-2 mii de euro.

Legea separării.
Pentru a divorța în Germania, conform legilor locale, soții sunt obligați să locuiască împreună sub același acoperiș un an de zile, iar această separare se numește  Trennung . Mai mult de atât, soții declară această separare la  Finanzamt . În cazul în care soția nu lucrează, soțul e obligat să-i vireze soției în cont 1/3 din salariul său, pentru ca aceasta să aibă posibilitatea de a se întreține.

Beneficiile soțiilor casnice.
Nu vă grăbiți să divorțați în Germania, sau să fugiți acasă în România. Aici aveți drepturi și statul german vă ajută să vă puneți pe picioare. Soțul vă plătește cel puțin 2-3 ani pensie alimentară (un an de  Trennung , și până durează divorțul plus un an după divorț), timp în care vă căutați un loc de muncă, studiați limba germană sau faceți un curs de reorientare profesională în vederea angajării. Puteți beneficia de consultație gratuită la asociația  Frauneberatungsstelle .

(Avem rugamintea, daca observati vreo greseala, sau daca aveti cunostinta, ca vreo lege s-a schimbat, sa ne informati pentru a corecta.)