Pagina mea de start în Germania

Informatii necesare tuturor romanilor care locuiesc, muncesc sau doresc sa vina in Germania
 
 
 

Schimbarea permisului de conducere

Prin Directiva 2006/126/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 20 decembrie 2006, statele membre ale Uniunii Europene isi recunosc reciproc permisele de conducere. Directiva a stabilit un model comunitar si fiecare stat foloseste acel model punindu-si semnele distinctive proprii pe el. Asadar, un permis de conducere romanesc seamana izbitor de mult cu unul german. Cu toate acestea, articolul 12 din Directiva stabileste ca persoanei care sta mai mult de 185 de zile dintr-un an calendaristic pe teritoriul unui alt stat european, “ datorită unor legături personale care relevă legături strânse între respectiva persoană și locul în care locuiește aceasta” ( citat din Directiva) ii este recomandat sa-si schimbe permisul de conducere. 

In consecinta, in Germania  puteti circula fara nici o problema cu permisul romanesc timp de 183 de zile de la prima anmeldung -uire.
Daca insa, doriti sa locuiti si sa munciti mai mult in Germania si ati aplicat cu succes pentru o slujba pe o perioada mai indelungata, este recomandat sa va prezentati la politie si sa cereti schimbarea permisului de conducere romanesc intr-un permis de conducere german.

Documentele necesare pentru aceasta operatiune sunt pasaportul, contractul de inchiriere, vechiul permis si 44 de euro. Concret, se merge la Straßenverkehrsamt cu documentele enumerate, functionarii iti fac poza biometrica iar apoi iti elibereaza o adeverinta cu datele noului permis german, permisul din plastic urmand sa vina prin posta in urmatoarele 3- 4 saptamani.

Doar ca, o parte din cetatenii romani, dupa ce au obtinut locul de munca  neglijeaza preschimbarea permisului si, din aceasta cauza,  apar o serie de complicatii inutile: amenzi, lipsirea dreptului de a conduce pe o anumita perioada, posibile analize medicale facute in Germania, etc. 

Facilitate  online  pentru romanii din strainatate
Ministerul Afacerilor Interne  din Romania a emis  in 2013 Ordinul  cu numarul 123  prin care se stabilesc procedurile de eliberare a unui nou permis de conducere. Ordinul a intrat in vigoare la 8 august 2013. Noutatea care ii intereseaza pe toti soferii romani care sunt temporar in strainatate este aceea ca solicitarea eliberarii permisului de conducere romanesc se poate face si prin mail.

Exista 2 variante posibile:
1. in cazul permiselor emise dupa 2009 exista varianta E-mail,
2.in cazul permiselor emise inainte de 2009 exista varianta imputernicit.

Astfel, in primul caz, pentru permisele de conducere emise după data de 1 ianuarie 2009, cererea pentru eliberarea unui duplicat poate fi transmisă şi prin corespondenţă electronica pe adresa serviciului public comunitar care a emis permisul de conducere anterior,   situaţie în care se trimit urmatoarele documentele, scanate, în format electronic:
° Cererea pentru eliberarea permisului de conducere
° Actul de identitate al titularului din care rezultă că acesta are domiciliul sau reşedinţa în România în copie scanata
° Dovada plăţii taxelor şi tarifelor aferente eliberării permisului de conducere
° Două fotografii ale titularului, color, în format 35 x 38,5 mm, de dată recentă, 

Permisul de conducere se livrează prin posta la adresa din România indicată de titular.
 O alta varianta posibila pentru soferii din Germania este varianta prin mandatar, posibila pentru permisele de conducere emise inainte de 2009. Astfel, pe linge cele 4 documente enumerate mai sus trebuie depusa si procura specială autentificata de un notar german si apostilata conform conventiei de la Haga. Bineinteles ca la depunerea dosarului, imputernicitul se va prezenta si cu actul propriu de identitate, in original, insotit de o fotocopie, precum si traducerea legalizata a imputernicirii, (daca este necesar) autentificata de un notar roman.

Ideea generala este ca un cetatean roman care si-a pierdut sau caruia i s-a furat ( deteriorat) in Germania permisul de conducere sau care si-a schimbat numele in urma casatoriei are posibilitatea sa il obtina fără să mai fie necesar sa se deplaseze personal in tara.

Alte probleme demne de luat in seama in legatura cu permisul de conducere: '
1.
Datorita costurilor mai reduse, exista cetateni romani stabiliti legal in Germania - prin ANMELDUNG- care doresc sa vina in Romania sa faca scoala de soferi si sa obtina astfel permisul de conducere. Din pacate pentru ei, acest lucru este pagubos fiindca legile europene interzic turismul  pentru obtinerea permisului de conducere si aceste persoane vor avea neplacuta surpriza sa constate ca permisul obtinut in Romania nu este recunoscut in Germania.

2. Altfel se pune problema la soferii profesionisti rezidenti in Germania sau celelalte tari ale Uniunii Europene. Conform legislatiei europene, soferii de categorie C sau D trebuie sa faca obligatoriu un controlul medical + control oftalmologic care impreuna cu permisul ar putea ridica cheltuielile actiunii pina la 200 de euro. Si mai exista un inconvenient pentru soferii profesionisti: daca una din categorii este obtinuta in Romania, dupa data anmeldung-ului din Germania, aceasta se va anula. Iar daca te prinde politia ca circuli cu o masina din aceste categorii la care iti da dreptul permisul romanesc, persoana in cauza poate fi acuzata de conducere fara permis, fiindca respective categorie nu este recunoascuta in Germania, Franta, etc.

(Avem rugamintea, daca observati vreo greseala, sau daca aveti cunostinta, ca vreo lege s-a schimbat, sa ne informati pentru a corecta.)