Pagina mea de start în Germania

Informatii necesare tuturor romanilor care locuiesc, muncesc sau doresc sa vina in Germania
 
 
 

Taxa radio

La sfirsitul anului 2012 Germania promulga legea care a intrat in vigoare in Ianuarie 2013, privind introducerea taxei lunare pentru radio si televiziune Der Rundfunkbeitrag obligatorie si pentru cei care nu poseda nici unul dintre aceste aparate.

Der Rundfunkbeitrag (taxa Radio/TV) a fost introdusa pentru organizarea si functionarea serviciile publice de radiofuziune Deutschlandradio si televiziune ARD – ZDF.

Der Rundfunkbeitrag – Taxa Radio/TV este obligatorie pentru orice persoana fizica cu resedinta – Anmeldung pe teritoriul Germaniei indiferent de nationalitate.

Valoarea taxei – Der Rundfunkbeitrag pentru persoanele fizice este de 17,98 euro pausal /luna /locuinta   (daca in Romania taxa este introdusa in factura de energie electrica in Germania factura aferenta serviciilor Radio/TV se plateste separat).

GEZ – monitorizeaza in permanenta prin Registrul de Evidenta a Populatiei Einwohnermeldeamt persoanele care si-au inregistrat resedinta Anmeldung pe teritoriul Germaniei precum si cele care si-au schimbat domiciliu – Ummeldung.

Asa se face ca in momentul in care un cetatean roman se inregistreaza Anmeldung pe teritoriul Germaniei primeste automat factura aferenta serviciilor de Radio /TV Rundfunkbeitrag, factura ce trebuie obligatoriu achitata.

In cazul in care intr-o gospodarie se inregistreaza 5 persoane si fiecare persoana primeste factura pentru radio/tv este suficient ca o singura persoana sa achite factura. In acest caz celelalte persoane sunt obligate sa anunte in scris sau telefonic ca, pentru gospodaria respectiva se plateste taxa radio/tv – Abmeldung.

In cazul in care procedura nu se desfasoara precum descrierii de mai sus si ignorati instiintarile primite riscati sa fi-ti dati in judecata iar in ultima faza un Executor judecatoresc va cauta prin confiscarea bunurile dvs. sa recupereze paguba la care se adauga si costurile firmei de recuperare.

Reguli speciale:
In cazul familiilor – indiferent de cati membrii are familia taxa radio va fi achitata o singura data pe luna sau tremestrial de o singura persoana;
In cazul celor care locuiesc in Wohngemeinschaften se aplica aceeasi lege – o singura persoana va achita taxa Radio/TV ;
Studentii care primesc BaföG si nu locuiesc impreuna cu parintii sunt scutiti de taxa radio. In acest caz se va depune un Antrag pentru a beneficia de scutire.
• Tot in urma unei solicitari – Antrag persoanele care beneficiaza de Arbeitslosengeld II, Sozialhilfe, Grundsicherung im Alter sau BAföG sunt scutite de taxa radio/tv – Rundfunkbeitrag;
Persoanele cu handicap – Taubblinde Menschen oder Sonderfürsorgeberechtigte im Sinne des § 27 e des Bundesversorgungsgesetzes (BVG) (persoanele cu deficienta de auz sau handicap vizual) sunt scutite de taxa;
Persoanele cu handicap cu specificatia „RF” – vor trebui sa achite 1/3 din taxa – 5,99euro/luna;
Locuitorii din Caminele de batrani – sunt scutiti de taxa;
Persoanele care desfasoara o activitate independenta Gewerbe, iar PFA-ul este inregistrat la adresa la care locuiesc – nu vor fi incasati dublu

(Avem rugamintea, daca observati vreo greseala, sau daca aveti cunostinta, ca vreo lege s-a schimbat, sa ne informati pentru a corecta.)