Pagina mea de start în Germania

Informatii necesare tuturor romanilor care locuiesc, muncesc sau doresc sa vina in Germania
 
 
 

Ce trebuie facut cand un client nu plateste factura

(Important ptr cei care lucreaza cu Gewerbe)

1. Emiterea facturii specificand achitarea sau plata acesteia in termen de14 sau 30 de zile. ( In acelasi timp este bine, in cazul firmelor de prestari servicii in domeniul constructiilor, sa verificati daca clientul nu reclama serviciile prestate- sa nu existe nemultumiri)

2. Emiterea  1. Mahnung daca achitarea facturii nu a avut loc in termenul specificat. 

3. Emiterea  2. Mahnung dupa alte 4-5 zile daca firma debitoare nu reactioneaza (in cazul in care va contacteaza telefonic sau personal ,este cel mai bine sa solicitati in scris ceea ce va spune verbal). In cel de al 2-lea Mahnung specificati si penalizarea cu 10€ Mahnkosten, in cazul neplatii facturi pana la data de .....     termenul de plata sa fie la 5 zile de la data emiterii celui de al 2.-lea Mahnung)

4. Emiterea  3. Mahnung cu suma de plata plus 10€ penalizare ( Mahnkosten). In acest Mahnung trebuie specificate consecintele neplatii facturii in alte 4-5 zile. Consecintele fiind Verzugszinsen ( in cazul firmelor 8% , mai multe detalii puteti gasi pe portalul bundesbank.de )IMPORTANT:Toate aceste solicitari trimiteti-le prin posta cu semnatura de primire si pastrati chitantele postei ca si dovada... si copiile xerox dupa fiecare solicitare sunt necesare ptr a face dovada!!!!!!!!

5. Mahnantrag.  Cu ajutorul unui avocat sau cu ajutorul internetului ( online-mahnantrag.de sau letzte-mahnung.de) solicitati un Mahnantrag ( o cerere de solicitare a platii).In cazul in care firma debitoare nu reactioneaza ( facand plata sau negand serviciile firmei dvs) se ajunge la Vollstreckungsbescheid, trimis de Tribunal ( Gericht).

Firma debitoare tot nu achita factura, puteti depune o plangere penala "Klage". IMPORTANT: In cazul in care firma debitoare reneaga serviciile firmei dvs facturate si/sau plata facturii se ajunge automat in instanta.

6. Pfändung.  Cu Vollstreckungsbescheid de la Tribunal sau, cu decizia Tribunalului in favoarea firmei dvs. puteti solicita Pfändung-ul conturilor firmei debitoare, salariului, pensiei,etc. ( Cu alte cuvinte statul recupereaza paguba impotriva vointei debitorului)!!!!

Daca vi se pare "drumul" acesta prea complicat si de durata puteti lua legatura cu o firma recuperatoare INKASSO. Lista cu aceste firme o gasiti pe Google.de inkassofirmen.de/ orasul unde locuiti

MODELE DE MAHNUNG SE GASESC PE INTERNET. (Mahnung vorlagen)!

(Avem rugamintea, daca observati vreo greseala, sau daca aveti cunostinta, ca vreo lege s-a schimbat, sa ne informati pentru a corecta.)