Pagina mea de start în Austria

Informatii necesare tuturor romanilor care locuiesc, muncesc sau doresc sa vina in Austria
 
 
 

Conditiile de intrare în Austria

Detinerea unui pasaport / carte de identitate valabile, unei asigurari de sanatate si unor mijloace de intretinere necesare pe perioada sederii;

Absenta unei interdictii de intrare in spatiul Schengen (aceasta poate fi verificata de autoritatile de frontiera prin consultarea Sistemului Informatic Schengen).

Cetatenii romani pot intra pe teritoriul Austriei in baza cartii de identitate sau a pasaportului valabil care atesta nationalitatea si pot locui pe teritoriul acestui stat pentru o perioada de pana la 3 luni fara alte conditionari.

In cazul decesului unui cetatean strain pe teritoriul austriac, indiferent de cauza, autoritatile locale se ocupa de eliberarea certificatului de deces si informarea ambasadei tarii respective. Pentru o eventuala repatriere a corpului neinsufletit, trebuie sa se apeleze la o firma specializata autohtona sau din Romania. Firma in cauza se va ocupa de toate formalitatile, inclusiv de documentele de transport necesare. Nu este nevoie de vreo aprobare din partea Ambasadei Romaniei la Viena. In cazul in care rudele decedatului nu dispun de sumele de bani necesare repatrierii, autoritatile locale unde s-a produs decesul vor face inhumarea/incinerarea din oficiu.

Prezentam in continuare cativa termeni utilizati in Austria in legatura cu dreptul de sedere precum si definitia acestora:

Anmeldebescheinigung – certificat de inregistrare; este un document de resedinta, obtinut de la autoritatile austriece locale necesar cetatenilor romani care au sosit in Austria dupa 01.01.2007 si doresc sa ramana pe teritoriul acestei tari mai mult de 3 luni.

Aufenthaltsbewilligung – permis de sedere in Austria; se acorda persoanelor care doresc sa stea in Austria pentru o perioada mai lunga de timp, in interes de serviciu sau la studii.

Ausländerbeschäftigungsgesetz – Legea austriaca care reglementeaza angajarea ceta t enilor straini (al t ii decat ceta t eni ai Republicii Austria).

Meldezettel – documentul austriac care dovedeste resedinta in Austria; este foarte important deoarece in baza lui se obtin alte acte sau documente de la autoritatile austriece, precum si de la Sectia Consulara a Ambasadei Romaniei la Viena.

Cetatenii romani care detin un titlu de sedere pe perioada nelimitata “Daueraufenthalt-EG”, conform Legii NAG 45, sau dreptul de stabilire pe perioada nelimitata conform paragrafului 8, alin. 2, randul 3 din NAG, sunt considerati, fara necesitatea unei alte verificari, ca avand dreptul de a exercita o activitate neintrerupta timp de 12 luni in Austria. Acestora li se elibereaza, independent de faptul daca exercita sau nu o ocupatie, o adeverinta de libera circulatie si de stabilire a resedintei, chiar daca documentele lor de sedere nu au mai fost prelungite dupa ce la 1 ianuarie a intrat in vigoare dreptul la libera circulatie si stabilire a resedintei. Pentru sotiile si copiii cetatenilor romani care sunt indreptatiti la libera circulatie si stabilire a resedintei. De la 1 ianuarie 2009, nu se mai impune o perioada de asteptare.

(Avem rugamintea, daca observati vreo greseala, sau daca aveti cunostinta, ca vreo lege s-a schimbat, sa ne informati pentru a corecta.)