Pagina mea de start în Austria

Informatii necesare tuturor romanilor care locuiesc, muncesc sau doresc sa vina in Austria
 
 
 

Procedurile de înregistrare

Care sunt procedurile de înregistrare si obtinerea permisului de sedere?

În termen de trei zile de la mutarea într-un apartament sau casa în Austria, trebuie sa va înregistrati la autoritatea competenta din cadrul Serviciului Federal al Politiei - Bundespolizeidirektion în orase cu o Administratie Federala a Politiei; în Viena, la serviciul de înregistrare - Meldeservice din biroul corespunzator al districtului municipal - Magistratisches Bezirksamt; în comunitatile mai mici, la oficiile consiliul local - Gemeindeamt.

Este nevoie de: un formular de înregistrare a sederii completat – Meldezettel (care se obtine de la autoritatile de înregistrare relevante, sau de pe Internet), pasaport, certificat de nastere si formularele de înregistrare a sederii pentru toate celelalte locuri de resedinta.

Cetatenii români si membrii acestora de familie (cetateni UE/SEE/elvetieni) nu necesita un permis de sedere pentru intrare si sedere pe teritoriul Austriei; sunt exceptati de la obligativitatea vizei si sunt liberi sa se stabileasca unde doresc. Aceasta înseamna ca pot ramâne în Austria pâna la trei luni (sau sase luni, daca pot demonstra ca sunt în cautarea unui loc de munca), fara alte formalitati (dar trebuie sa fie în posesia unui pasaport sau aunei carti de identitate valabile).

Pentru a beneficia de dreptul la sedere pentru mai mult de 6 luni în Austria este necesara detinerea unei asigurari de sanatate si trebuie sa se demonstreze ca cetateanul român detine resurse economice suficiente pentru a se întretine pe sine ?i, eventual, pe membrii sai de familie, sau sa fie în masura sa demonstreze ca are un loc de munca, desfasoara activitati independente sau participa la un curs de instruire în Austria. Autoritatea responsabila va elibera un document care atesta dreptul de sedere - Anmeldebescheinigung. Totodata, cetatenii români pot aplica pentru un act de identitate oficial, cu poza - Lichtbildausweis für EWR-Bürger, ca dovada a identitatii.

Se vor aplica aranjamente speciale resortisantilor tarilor terte, care nu se poseda cetatenie UE/SEE/elvetiana, însa se afla în întretinerea cetatenilor români.

(Avem rugamintea, daca observati vreo greseala, sau daca aveti cunostinta, ca vreo lege s-a schimbat, sa ne informati pentru a corecta.)