Pagina mea de start în Austria

Informatii necesare tuturor romanilor care locuiesc, muncesc sau doresc sa vina in Austria
 
 
 

Obtinerea unei locuinte

Cum se poate obtine o locuinta în Austria?

Informatii cu privire la apartamentele disponibile si alte tipuri de proprietate pot fi obtinute de la autoritatile oraselor si consiliile locale, din ziare (de exemplu, Kurier – mai ales editiile de weekend), de la agentii imobiliare (care pot fi gasite în cartea de telefoane de afaceri în dreptul sectorului imobiliar - Immobilien) si de pe diverse site-uri de Internet.

Costul mediu privind închirierea/cumpararea unei locuinte este cel mai scazut în Burgenland (2009: 4.26 EUR/m 2 ) si cel mai ridicat în Salzburg (2009: 5.99 EUR/m 2 ).

Chiria pe metrul patrat depinde de multi factori, cum ar fi apropierea de o buna comunicare si de transport, infrastructura, zona rezidentiala, etc. Locatii Inner City si locatii în suburbii exterioare cu bune legaturi de transport si o buna infrastructura sunt scumpe. Apartamentele mai mici sunt adesea mai scumpe pe metru patrat decât cele mari.

Costurile de functionare (aproximativ 25% din chiria neta) si termica, gaze, electricitate si taxe, de asemenea, trebuie sa fie luate în considerare.

Înainte de a încheia un contract de cumparare sau de închiriere a unei locuinte, trebuie consultat un serviciu de consiliere corespunzator (de exemplu Asociatia chiriasilor - Mietervereinigung, Asociatia pentru Protectia chiriasilor - Mieterschutzverband, Asociatia de Informare a Consumatorilor - Verein für Konsumenteninformation, Camera Muncii - Arbeiterkammer) pentru verificarea legalitatii contractului de leasing/cumparare sau închiriere.

(Avem rugamintea, daca observati vreo greseala, sau daca aveti cunostinta, ca vreo lege s-a schimbat, sa ne informati pentru a corecta.)