Pagina mea de start în Austria

Informatii necesare tuturor romanilor care locuiesc, muncesc sau doresc sa vina in Austria
 
 
 

Închiriere a unei locuinte

Chiria pentru cele mai multe apartamente, locuinte obtinute prin consiliu (Gemeindewohnungen) si prin intermediul asociatiilor (Genossenschaftswohnungen) din Austria este reglementata de catre Legea privind Proprietarul si Chiriasul (Mietrechtsgesetz). Aceasta clasifica apartamentele mai vechi pentru inchiriat in conformitate cu dispozitivele de fixare a acestora si accesoriile lor (incalzire, daca exista WC pe coridor sau in apartament, apa calda, etc.), dar stabileste, de asemenea, sume maxime si recomandate de inchiriere a locuintelor, perioade de preaviz, etc. Locuintele cu o singura familie si apartamentele de compania de serviciu nu sunt acoperite in general de aceasta lege.

Transferul de mobilier sau de active este permis. Avansuri privind chiria si depozitele sunt intalnite de obicei la inchirierea de apartamente in cladiri vechi.

Plata chiriei pe metru patrat depinde de o serie de factori, cum ar fi conexiunile de transport, infrastructura, locatia si facilitatile oferite. In 2009, chiria medie a apartamentelor (chirie si cheltuieli de operare) a fost intre la 416 si 609 euro pe metru patrat.

In 2012, cel mai mare cost pe proprietate era in Vorarlberg, la o medie de 524 de euro, urmata de Salzburg (501 euro) si Tirol (482 euro). Provinciile din Austria Inferioara (385 euro), Carinthia (369 euro) si Burgenland (373 euro) au fost printre cele mai ieftine. Apartamentele mai mici sunt de multe ori mai scumpe pe metru patrat decat cele mari.

Costul serviciilor (aproximativ 25% din chiria neta), plus incalzirea, gazele si energie electrica, sunt suplimentare.

Inainte de a incheia un acord de inchiriere sau contract de cumparare, ar trebui sa va adresati organismelor relevante de consultanta, ca de exemplu Asociatia chiriasilor (Mietervereinigung), Asociatia pentru protectia chiriasilor (Mieterschutzverband), Asociatia de informare a consumatorilor (Verein für Konsumenteninformation), Camera de Munca (Arbeiterkammer).

(Avem rugamintea, daca observati vreo greseala, sau daca aveti cunostinta, ca vreo lege s-a schimbat, sa ne informati pentru a corecta.)