Pagina mea de start în Austria

Informatii necesare tuturor romanilor care locuiesc, muncesc sau doresc sa vina in Austria
 
 
 

Sistemul de învatamânt

Copiii foarte tineri si prescolarii pot fi dati la crese (Kinderkrippen), la gradinita (de la vârsta de 3 – 6 ani) si clasele de pre-scolari (de la vârsta de 5 ani). Copiii foarte mici (în medie, de la vârsta de 2 ani) sunt, de asemenea, supravegheati în grupuri foarte mici de supraveghere a copiilor (Tagesmütter), în special în orasele mici si zonele rurale.

Scolarizarea este obligatorie în Austria. Primii patru ani de învatamânt obligatoriu se realizeaza în scolile primare (Volksschule sau Grundschule), iar de la vârsta de 10 ani copiii pot merge fie la liceu (ciclu inferior) sau la o scoala secundara (Hauptschule, sau Kooperative Mittelschule), sau în anumite provincii, de exemplu, Viena, la o „scoala noua medie" (Neue Mittelschule) sau pot urma un gimnaziu. Toate tipurile de scoli cuprind patru niveluri de învatamânt.

De asemenea, exista scoli speciale pentru copiii cu dizabilitati sau copiii cu nevoi educationale speciale (de exemplu, dificultati severe de învatare, etc.) pentru primii 8-9 ani de educatie scolara pe care o primesc. În multe cazuri, cu toate acestea, acesti copii sunt educati, de asemenea, alaturi de ceilalti în scoli obisnuite, în „clase de integrare”.

Al noualea an scolar (vârsta de 14-15 ani) poate fi finalizat într-o scoala politehnica (Polytechnische Schule) (o scoala care stabileste orientarea profesionala si pregatirea pentru o ucenicie) sau în alte tipuri de scoli. Alte tipuri de scoala includ: scoli profesionale intermediare (de la vârsta de 14 ani, clasele 9-11 sau a 12-a), încheiate cu un examen tehnic; scoli profesionale superioare (de la vârsta de 14 ani, clasele 9-13), care se încheie cu o examinare tehnica si examinarea de terminare a scolii generale sau de bacalaureat (Matura). La terminarea scoli profesionale, este posibil ca elevii sa fi obtinut calificari pentru una sau mai multe profesii sau ocupatii.

Instruirea pentru 270 profesii poate fi obtinuta prin intermediul formarii profesionale de baza (ucenicie), de la vârsta de 15 ani. Cele mai multe cursuri de formare profesionala si ucenicie dureaza între 3 si 4 ani. Ocupatia este învatata la locul de munca si la scoala profesionala simultan. Dupa perioada de ucenicie, tânarul (ucenic) trece un examen final de ucenicie si devine un tehnician sau artizan calificat (Geselle).

Matura (examenul de bacalaureat) este o conditie prealabila pentru învatamântul superior (universitate, academie, universitate tehnica, colegiu). În Austria exista o varietate de optiuni privind cursurile de studii tehnice, umaniste, arte si în alte domenii de studiu.

Universitatile tehnice ofera formare practica si faciliteaza accesul direct la o profesie.

Colegiile de învatamânt superior (pädagogische Hochschule) ofera cursuri de formare pentru cadrele didactice de la scoli primare, scoli secundare, scoli speciale si scoli politehnice.

În Austria exista, de asemenea, colegii generale si profesionale si universitati tehnice si cursuri universitare pentru oamenii care lucreaza, oferite sub forma cursurilor la seral.

Scolile private în Austria reprezinta aproximativ 8% din numarul total de scoli. Scolile private sunt cu taxa, însa la scolile de stat nu se percep taxe. Calitatea scolilor de stat este foarte mare în comparatie cu alte sisteme de educatie din Europa.

. (Avem rugamintea, daca observati vreo greseala, sau daca aveti cunostinta, ca vreo lege s-a schimbat, sa ne informati pentru a corecta.)