Pagina mea de start în Austria

Informatii necesare tuturor romanilor care locuiesc, muncesc sau doresc sa vina in Austria
 
 
 

Informatii cu privire la scoli

Unde se pot gasi informatii cu privire la scoli?

Pentru îngrijirea copiilor mici (cu vârste între sase luni si maxim sase ani), exista persoanele supraveghetoare - Tagesmütter si cresele - Kinderkrippen. Cele mai multe municipii de dimensiuni mai mari au gradinite (pentru copii de maxim 3-6 ani) si scoli primare - Volksschule sau Grundschule.

În zonele rurale, exista de obicei o scoala secundara - Hauptschule sau o scoala profesionala - Kooperative Mittelschule, în cel mai apropiat oras. Se poate opta si pentru o scoala generala secundara superioara - allgemeinbildende höhere Schule (AHS), spre exemplu o scoala de gramatica (gimnaziu - nivel secundar 1 si 2), sau o scoala profesionala, de exemplu o scoala comerciala - Handelschule (nivel secundar 2), însa dintr-o zona rurala drumul este mai lung. În orase exista o vasta retea de scoli, în capitalele provinciale (Landuri), iar la Viena exista academii, colegii tehnice superioare si universitati.

Puteti obtine informatii cu privire la supraveghetorii locali de copii, crese si gradinite de la Consiliul Local relevant sau biroul districtului municipal (în orase).

De asemenea, puteti obtine informatii cu privire la scolile din zona dvs. de la consiliile locale, birourile municipale de sector, consiliile de educatie ale Landului si de la centrele de consiliere scolara.

Multe scoli au un site web unde puteti gasi informatii de baza privind obiectivele scolii, filozofia sa privind învatamântul, programele, procedurile de înscriere, etc.

(Avem rugamintea, daca observati vreo greseala, sau daca aveti cunostinta, ca vreo lege s-a schimbat, sa ne informati pentru a corecta.)