Pagina mea de start în Austria

Informatii necesare tuturor romanilor care locuiesc, muncesc sau doresc sa vina in Austria
 
 
 

Prevederile privind prestatiile familiale si de maternitate

În Austria se acorda numeroase prestatii familiilor, o parte în natura, dar cele mai multe în bani. Printre aceste prestatii în bani se înscriu, printre altele, U (Familienbeihilfe ou Kindergeld) ca si o suma forfetara platita pe copil în întretinere (Kinderabsetzbetrag - platita odata cu alocatiile familiale), indemnizatia de maternitate (Wochengeld), alocatia pentru îngrijirea copilului/alocatia parentala de educatie (Kinderbetreuungsgeld), suplimentul de alocatie pentru îngrijirea copilului (pentru persoanele de conditie foarte modesta), avansul pentru pensie alimentara (în caz de divort de ex., pensia alimentara legala este platita cu titlu de avans de catre stat, debitorul trebuind sa o ramburseze ulterior), suplimentul (la alocatia de somaj) pentru cheltuieli familiale, etc.
Printre aceste prestatii în natura se înscriu, între altele, examenele medicale pe cardul mama/copil, transportul pentru scolari si ucenici (contra unei sume minimale), prestatiile de asigurari medicale, schimbarea cartilor scolare (contra unei sume minimale).

Alocatiile familiale : cetatenii români nu au dreptul la alocatii familiale decât daca au lucrat cel putin o zi în Austria.
° Alocatiile familiale sunt platite pentru:
° Copiii minori, pâna la 18 ani;
° Copiii majori care urmeaza studii initiale sau continue (de ex., studentii) pâna la 26 ani, cu conditia sa aiba resedinta principala în Austria.
Cuantumul alocatiei familiale este în functie de vârsta copilului. Pentru a beneficia de alocatii familiale trebuie depusa o cerere scrisa/formular la administratia fiscala de care apartine domiciliul familiei.

Indemnizat ia de maternitate : acordarea indemnizatiei de maternitate este conditionata de o activitate salariala a mamei. Dreptul la aceasta indemnizatie este deschis începând cu 8 saptamâni înainte de nastere si pentru înca 8 saptamâni dupa nastere (concediul de maternitate este obligatoriu). Indemnizatia de maternitate este egala cu 100% din media salariului pe ultimele 3 luni.
Casa de sanatate este organismul competent în materie. Mamele care desfasoara o activitate independenta primesc un ajutor temporar (Betriebshilfe) de la organismul care administreaza contributiile sociale ale profesiilor industriale, comerciale, mestesugaresti, adica Gewerbliche Sozialversicherungsanstalt (casa de securitate sociala pentru industrie, comert si mestesugari).

Alocatia de crestere a copilului sau alocatia parentala de educatie : dupa concediul de maternitate obligatoriu, parintii (tatal ca si mama) pot primi o alocatie de crestere a copilului (alocatia parentala de educatie). Alocatia este acordata si categoriei de persoane care nu exercita o activitate profesionala sau nu contribuie la asigurarea obligatorie (barbatii/femei casnice, studenti, lucratori independenti). Sunt admise venituri suplimentare pâna la un nivel de 14600 euro brut pe an. Cererea de alocatie pentru cresterea copilului trebuie adresata casei de asigurari de sanatate respective. Cuantumul alocatiei de crestere a copilului este de cca 14,53 euro pe zi.

(Avem rugamintea, daca observati vreo greseala, sau daca aveti cunostinta, ca vreo lege s-a schimbat, sa ne informati pentru a corecta.)