Pagina mea de start în Germania

Informatii necesare tuturor romanilor care locuiesc, muncesc sau doresc sa vina in Germania
 
 
Prima pagina
Harta site-ului

Condiţii de muncă

Asigurări si protectie sociala
Diverse
Informatii pentru Diaspora
Contact

Primit informatii noi pe
Pagina mea de start in Germania si Austria

Discutii cu romani din Germania si Austria
Grupul Roman German - ro

 

 

 

Germania

Viata in Germania poate fi plina de surprize si situatii confuze, mai ales daca nu esti constient de regulile sale scrise si nescrise. Ce trebuie sa stii, daca ai de gand sa traiesti in Germania?

Daca ai decis sa studiezi sau sa muncesti in Germania, vei observa cu siguranta unele diferente in politicile publice si stilul de viata. Pentru a evita situatiile incomode, trebuie sa fii bine pregatit si informat.

Conditii de viata

Costul vietii este destul de scump, asa ca trebuie sa iti cauti o locuinta cu o chirie cat mai ieftina. Desigur, este necesar a se lua in considerare diferenta de preturi dintre orase.

Cel mai ieftin se locuieste in asa-numitul sistem "Wohngemeinschaft", un aparatament partajat catre mai multe persoane.

In cadrul unei inchirieri locative, este important sa ai in vedere costurile legate de incalzire, electricitate, apa, telefon, Internet. Aceste costuri nu sunt incluse in preturile chiriei. Trebuie sa ai in vedere si suma care se plateste in avans drept garantie, de obicei pentru doua luni.

Garantia ti se returneaza in momentul plecarii din casa. Proprietarii pot retine o parte din aceasta suma pentru reparatii, daca ai provocat pagube apartamentului. De aceea este bine ca inainte de semnarea contractului sa verifici impreuna cu proprietarul toate eventualele nereguli ale locuintei, scrie Deutsche Welle .

Studentii se pot adresa si caminelor, dar este important de stiut ca, din cauza numarului mare de cereri, pot ramane pe o lista de asteptare pana la 6 luni.

In Germania se plateste o taxa radio-tv de la care studentii pot fi scutiti. Este necesar doar un certificat de la serviciile sociale. Studentii se bucura si de reduceri la muzee, companii de telefonie si banci.

Timpul de lucru

Unul dintre primele lucruri pe care le vei observa in Germania este acela ca duminica magazinele sunt inchise, inclusiv cele alimentare. In timpul saptamanii, ele isi incep activitatea intre 8 si 10 dimineata, fiind deschise pana la 20 de ore.

Unele supermarketuri raman deschise si 22 de ore. Sambata, marea majoritate a magazinelor centrale inchid inaintea pranzului. Daca ai uitat sa-ti faci stocul de alimente pentru duminica sau zilele de sarbatoare, singurele puncte alimentare si nealimentare raman benzinariile.

La fel ca si magazinele, bancile au program redus, pana la pranz, sambata. Este bine de stiut si programul cabinetelor medicale. Miercuri dupa-amiaza si la sfarsit de saptamana ele sunt inchise. In caz de urgenta, trebuie sa contactati o ambulanta sau numarul unic european de urgenta 112. Cele mai multe spitale au camera de urgenta.

Asigurarea de sanatate

Daca locuiesti in Germania, ai nevoie de asigurare medicala, deoarece cardul european de sanatate acopera doar costurile legate de urgente. Germania are mai multe case de asigurari medicale. In afara de cele publice exista si cele private. Studentii sunt asigurati de universitate prin fondul asigurarilor de stat.

Avand asigurarea medicala, vizita la doctor precum si majoritatea medicamentelor prescrise sunt gratis.Se plateste doar 5 euro, taxa de reteta.

Invatarea limbii germane

Site-ul Sofisticato.ro si blogul Germana pentru toti, vă oferă nenumărate posibilităţi de a învăţa GRATUIT germana online sau de a vă îmbunătăţi cunoştinţele deja dobândite. Informaţii şi exerciţii vă sunt gratuit puse la dispoziţie şi pe pagina de Facebook Sa invatam impreuna germana. Pe de altă parte aici puteţi găsi datele de contact ale tuturor instituţiilor care oferă cursuri de limba germană din Austria şi din alte ţări la nivel mondial.

Colecatrea selectiva a deseurilor

In Germania, deseurile sunt selectate dupa cum urmeaza: hartie, sticla (dupa culori), alte ambalaje (plastice si metalice), deseuri organice si "restul". De asemenea, exista centre specializate pentru colectarea vechiturilor (oale de gatit, aparate electro casnice ...), iar cand vrei sa scapi de mobila veche, telefonezi la o firma specializata, care vine si iti ia mobila din fata blocului sau a casei. Cand ai mobila de care vrei sa scapi, cu toate ca este in stare buna, poti da un anunt pe site-urile de

Tomberoanele pentru sticla sunt mai rare, un motiv fiind acela ca in majoritatea cazurilor sticlele nu sunt aruncate, ci se intorc la supermarket. Pentru toate bauturile imbuteliate in sticla si chiar in pet-uri se percepe o taxa pe care o recuperezi doar in momentul cand returnezi ambalajul la supermarket. (25 € centi)

Protocolul

Este important sa tii cont de diferentele culturale. Unor necunoscuti sau oameni mai in varsta trebuie sa te adresezi cu pronumele de politete "dumneavostra". Imbaratisarile si saruturile pe obraz, in cazul unei intalniri sau despartiri, se intampla doar in cazul prietenilor buni.

Precizia nemteasca nu este un mit. Doar la petreceri ai voie sa intarzii, in rest, este mai bine sa apari mai devreme decat ora stabilita.

Pentru soferi

Autostrazile germane sunt deosebit de iubite de conducatorii auto, datorita lipsei limitarilor de viteza pe numite portiuni de autostrada. Cu toate acestea, este recomandabil nu se depaseasca 130 km la ora.

Desi Germania este o tara relativ pasnica, este recomandabila evitarea suburbiilor, unde confruntarea cu grupuri ostile si indivizi dubiosi nu este exclusa.

Pe toale le vom analiza si vi le vom explica cat mai simplu si explicit, pe acest site.