Pagina mea de start în Germania

Informatii necesare tuturor romanilor care locuiesc, muncesc sau doresc sa vina in Germania
 
 
 

Ajutor social

Orice persoană care a muncit 12 luni în Germania și apoi rămâne fără locul de muncă, are dreptul la ajutorul financiar pentru a supraviețui pe perioada până își găsește de lucru.

Care sunt condițiile pentru a beneficia de ajutor social în Germania?

° trebuie să fiți șomer
° să anunțați din timp Agenția Federala pentru Muncă ( Bundesagentur für Arbeit ) că vă căutați un loc de muncă și să vă înscrieți la bursa pentru joburi ( Arbeitsbörse/ Jobbörse )
° să aveți o vechime în muncă de cel puțin 12 luni în Germania

Pentru a depune dosarul trebuie să apelați la  agenția corespunzătoare  adresei de reședință.

Au dreptul să depună dosarul chiar din prima zi, cetățenii care au fost eliberați de la locul de muncă fără voia lor, conform contractului de muncă ( fristgemäße Kündigung ). În cazul în care, angajatul a fost cel care a inițiat întreruperea contractului de muncă prin demisie sau prin încălcarea drastică a regulamentului - dosarul poate fi depus abia la trei luni după încetarea contractului de muncă - ca o pedeapsă pentru un astfel de comportament.

Cât de mare va fi ajutorul social acordat?

Acesta va depinde de venitul lunar brut de la ultimul loc de muncă. Dacă doriți să vă calculați cu exactitate suma pe care puteți să o încasați, puteți utiliza  calculatorul online  pentru ALG I.

Obligațiile celor care beneficiază de ajutorul social
Cetățenii care beneficiază de ajutor social în Germania au multe obligații stricte: să dovedească printr-un raport, căutarea activă a unui loc de muncă - câte CV-uri au fost depuse și care a fost rezultatul depunerii acestora.

° Să fie mereu prezenti pentru a putea fi contactați la telefon de către reprezentantul lor ( Vertreter ) și să răspundă la orice oră, inclusiv în weekend. În cazul în care plecați din oraș, trebuie să anunțați reprezentantul din timp, chiar dacă este o mini-vacanță de weekend.
° Să anunțe toate zilele de concediu sau concediu de boală cu justificările de rigoare.
° În cazul în care veți primi din partea reprezentantului oferte de muncă, aveți obligația de a depune CV-ul și de a raporta rezultatul depunerii acestora în cel mai scurt timp posibil.
° Nu aveți dreptul să refuzați nici un loc de muncă propus. Refuzul unui loc de muncă sau neprezentarea la Oficiul de Muncă în termenul menționat va fi taxat cu scăderea sumei care vi se oferă lunar.

(Avem rugamintea, daca observati vreo greseala, sau daca aveti cunostinta, ca vreo lege s-a schimbat, sa ne informati pentru a corecta.)