Pagina mea de start în Germania

Informatii necesare tuturor romanilor care locuiesc, muncesc sau doresc sa vina in Germania
 
 
 

Asistenta sociala Hartz IV

Nevoile de subzistenta ale unui cetatean strain sunt considerate a fi acoperite daca el isi poate asigura aceste nevoi, inclusiv o asigurare medicala suficienta, fara a recurge la mijloace financiare publice. in acest context nu se iau in considerare alocatia pentru copii, alocatia complementara pentru copii si alocatia pentru cresterea copilului sau alocatia parentala, precum si mijloacele financiare publice pentru care au fost platite contributii sociale sau care sunt acordate pentru a face posibila sederea in Germania. Daca cetateanul strain este asigurat la o casa publica de sanatate, aceasta reprezinta o asigurare medicala suficienta. in cazul acordarii sau prelungirii dreptului de sedere in scopul intregirii familiei, la calcularea veniturilor gospodariei se iau in considerare si contributiile celorlalti membri ai familiei.“ (§ 2Abs. 3 S. 1-4 AufenthG - § 2 par. 3 pg.. 1-4 Legea privind dreptul de sedere)

De principiu, acordarea si prelungirea dreptului de sedere este conditionata de asigurarea nevoilor de subzistenta prin mijloace proprii. Prestatiile cf. SGB II (Cod Social II) sunt considerate mijloace financiare publice. Chiar si numai faptul de a fi eligibil pentru acordarea de astfel de prestatii, chiar daca in fapt nu beneficiati de ele, poate avea drept urmare respingerea cererii de prelungire sau de acordare a dreptului de sedere. Daca inca nu beneficiati de dreptul de stabilire, este recomandabil sa va informati din timp pentru a nu risca periclitarea situatiei dvs. din punctul de vedere al dreptului privind strainii. Astfel, de exemplu, daca nevoile dvs. de subzistenta nu sunt asigurate, aceasta poate avea drept urmare refuzul de a prelungi o viza de sedere pe termen limitat sau de a acorda dreptul de stabilire sau de a aproba reintregirea familiei.

Exista cazuri, in care prelungirea, respectiv acordarea, dreptului de sedere este posibila in pofida faptului ca nevoile de subzistenta nu sunt asigurate, de pilda pentru:
° cetatenii straini casatoriti cu un cetatean german
° cetatenii straini care locuiesc impreuna cu copilul lor minor care este cetatean german
° cetatenii straini care au venit in Germania inainte de a deveni majori sau care sunt
nascuti aici, si care au stat in mod legal minimum 5 ani in Germania
° cetatenii straini care detin sau sunt eligibili de a primi viza de sedere in calitate de
refugiat cf. §§ 24, 25 par. 1, 2, sau 3 AufenthG (Legea privind dreptul de sedere) sau § 26 par. 2 AufenthG (Legea privind dreptul de sedere), comp. § 5 par. 3 AufenthG (Legea privind dreptul de sedere)

(Avem rugamintea, daca observati vreo greseala, sau daca aveti cunostinta, ca vreo lege s-a schimbat, sa ne informati pentru a corecta.)