Pagina mea de start în Germania

Informatii necesare tuturor romanilor care locuiesc, muncesc sau doresc sa vina in Germania
 
 
 

Formularele europene

Pentru a vă putea exercita drepturile la asigurările sociale în alte state membre UE, există o serie de formulare standardizate : formularele europene (E) disponibile în toate limbile din UE.

° seria E200 pentru pensii,
° seria E300 pentru prestaţiile de şomaj
° seria E400 pentru prestaţiile familiale

Prestaţiile de asigurări de boală sunt acordate prin intermediul cardului european de asigurări de sănătate, asfel că unele formulare din seria E100 (în special E110, E111, E119 şi E128) au pierdut din importanţă.

Dacă doriţi să căutaţi de lucru în Germania şi primiţi prestaţii ale asigurării de şomaj într-un alt stat membru, le veţi putea obţine a posteriori în anumite condiţii timp de maximum trei luni în Germania.

Este esenţial să cereţi în termen prestaţiile dvs la agenţia de muncă locală de care aparţineţi, pentru a vă putea justifica drepturile la agenţia federală de ocupare. Pentru a putea beneficia de serviciile de plasare şi a încasa prestaţiile financiare este, în general, necesar de a vă pune, timp de cel puţin 4 săptămâni, la dispoziţia serviciilor de plasare din ţara de origine, înainte de a pleca în Germania. Nu vă sfătuim să mergeţi în Germania fără a avea formularul E303, căci acordarea prestaţiilor ar putea fi întârziată sau chiar imposibilă.

Dreptul dvs la prestaţiile de şomaj se justifică, printre altele, prin perioadele de muncă supuse contribuţiilor, de aceea atestatele de muncă furnizate de angajatorii dvs anteriori, în afară de menţiunile din curriculum vitae, sunt de importanţă capitală.În cazul solicitării de prestaţii la o agenţie de ocupare germană trebuie să vă justificaţi perioadele dvs de muncă cu ajutorul formularului E301, unde se trec, în mod clar, toate perioadele care se reţin pentru calcul. Foarte adesea, în cazul cererii de alocaţii de şomaj, cu luarea în considerare a perioadelor de asigurare sau de muncă în străinătate, se uită că o slujbă provizorie în Germania este una din condiţiile cerute pentru exercitarea dreptului. Înainte de a putea primi alocaţii de şomaj în Germania, trebuie să fi fost angajat într-o activitate supusă asigurării sociale obligatorii.

(Avem rugamintea, daca observati vreo greseala, sau daca aveti cunostinta, ca vreo lege s-a schimbat, sa ne informati pentru a corecta.)