Pagina mea de start în Germania

Informatii necesare tuturor romanilor care locuiesc, muncesc sau doresc sa vina in Germania
 
 
 

Asigurarea de şomaj

Asigurarea de somaj - Arbeitslosenversicherung  garanteaza contribuabilului siguranta in cazul pierderii locului de munca, integrarea in munca si formarea lui profesionala. Pentru a beneficia de somaj persoana asigurata trebuie sa indeplineasca calitatea de angajat pe baza unui contract de munca si sa faca dovada celor 365 de zile calendaristice de munca in ultimile 730 de zile.

Asigurarea de şomaj contribuie la integrarea persoanelor în muncă şi formare profesională. Este vorba de o asigurare obligatorie şi garantează un mijloc de supravieţuire în caz de pierdere a locului de muncă. Oricine exercită o activitate salariată este asigurat. În Germania, agenţia federală pentru ocupare (Bundesagentur für Arbeit) este responsabilă pentru acordarea alocaţiei de şomaj. Primirea alocaţiei este condiţionată de prezentarea la agenţia de ocupare şi înregistrarea pentru căutarea de lucru, în termen de 3 luni de la încetarea lucrului. Nu veti putea primi aceste prestaţii decât dacă veti declara personal pierderea locului de muncă la agenţia de ocupare competentă; cererea de prestaţii este astfel valabilă. În consecinţă este important să vă adresaţi la agenţia dvs de ocupare din prima zi de şomaj.

Pentru a verifica dacă aveţi dreptul la alocaţia de şomaj trebuie să completaţi un formular de cerere şi să aveţi următoarele documente:
° documentul de identitate însoţit de declaraţia atestată a schimbării domicilului,
° dovada de muncă (cel putin documentul justificativ al plăţii impozitului pe salariu),
° dacă este necesar, dovada pentru prestaţiile de şomaj plătite anterior.

Institutia responsabila pentru acordarea somajului in Germania este Agentia pentru Ocupare a Fortei de Munca – Bundesagentur für Arbeit . Pentru a beneficia de somaj angajatul este obligat sa se prezinte personal la Agentia de Munca – Arbeitsamt indicat in 2-3 zile sau in termen de maxim 3 luni de la incetarea lucrului unde va trebui sa completeze o serie de formulare.

Pentru completarea formularelor aveti nevoie de urmatoarele documente:
° Carte de Identitate CI sau Pasaportul valabil - Personalausweiss oder Reisepass
° Document care atesta domiciliul – Anmeldung
° Contractul de munca (copie) – Arbeitsvertrag sau Declaratia de impozit – Steuererklärung
° Copie diplome si alte documente ce atesta calificarea personala
° trebuie sa stiti: Identifikationsnummer, Renteversicherungsnummer, Kontonummer ; dovada asigurarii medicale
° Copie demisie sau dovada instiintatii incetarii contractului de munca;

Daca toate documentele sunt in regula in 30 de zile de la completarea actelor primiti alocatia de somaj de tip I (ALG I), care reprezinta aproximativ 60% din salariul net, iar cei care au un copil in intretinere aproximativ 67% din salariul net (valabil si pentru cei care au adoptat un copil, au un copil in intretinere sau ingrijire). Indemnizatia de somaj se calculeaza si in functie de clasa de impozitare a contribuabilului – suma primita difera de la caz la caz.

Daca nu indepliniti conditiile pentru a beneficia de indemnizatia de Somaj, Agentia de Ocupare a Fortei de Munca va i-a in evidenta ca fiind in cautarea unui loc de munca, capabil sa exercitati o activitate profesionala si dupa caz primiti o alocatie de stat de supravietuire, alocatie de somaj de tip II (ALG II) dumneavoastra fiind in ambele cazuri obligati sa va prezentati la Agentia de Munca ori de cate ori sunteti chemati.

(Avem rugamintea, daca observati vreo greseala, sau daca aveti cunostinta, ca vreo lege s-a schimbat, sa ne informati pentru a corecta.)