Pagina mea de start în Germania

Informatii necesare tuturor romanilor care locuiesc, muncesc sau doresc sa vina in Germania
 
 
 

Asigurarea de sănătate

Sistemul medical din Germania este unul dintre cele mai bune din lume. 85% din populația Germaniei contribuie la asigurarea de sănătate publică (de stat), iar restul la asigurarea de sănătate privată. Astfel că fiecare cetățean cu reședință permanentă în Germania, beneficiază de îngrijirile medicale necesare în caz de probleme de sănătate.

Începând cu 2007, reforma medicală din Germania, a introdus obligativitatea încheierii unei polițe de asigurare medicală ”Krankenversicherung”. Astfel că toți românii care se mută în Germania sunt obligați, conform legii, să-și facă o poliță de asigurare de sănătate și să încheie un contract cu una din companiile de asigurare medicală ”Krankenkassen”, existente în Germania.

Potrivit legii, românii sosiți pentru o perioada mai lungă, sunt obligați să se înscrie la ”Burgeramt” și să-și completeze formularul sau procedura de ”Anmeldung bei der Meldebehörde” (înregistrarea domiciliului și stabilirea reședinței ) - la cel mult 14 zile de la sosire sau încheierea contractului de închiriere a unei locuințe. De la obținerea ”Anmeldebestätigung-ului”, în maxim 3 luni, trebuiește încheiată polița de asigurare medicală obligatorie.

În aceste condiții, vine de cele mai multe ori întrebarea - ”Dar cardul european de sănătate pe care mi l-am făcut în România, nu-mi acoperă deja asigurarea medicală?”. Răspunsul este - ”Nu”. Cardul european de sănătate acoperă asigurarea medicală pentru călătorii și vacanțe, și prevede doar ajutorul medical de urgență. Acesta nu acoperă îngrijirile medicale de durată sau tratamentul bolilor cronice. De aceea, o dată ce ne-am mutat în Germania, vom căuta să ne facem asigurarea medicală cât de repede se poate.

Care sunt opțiunile noastre în ceea ce privește asigurarea de sănătate din Germania? Putem să apelăm la asigurarea publică sau la cea privată. Asigurarea publică costă mai puțin și include asigurarea tuturor membrilor de familie (soț/ soție care nu lucrează, plus copiii). Asigurarea de sănătate privată se plătește separat pentru fiecare membru de familie și poate ajunge la sume enorme de bani pentru întreaga familie.

Legea privind asigurarea medicală din Germania prevede ca fiecare angajat cu un venit anual brut de până la  53.550 euro  pentru anul  2014  (adică până în suma de  4.463 euro  venit brut lunar) – să aplice pentru asigurarea de sănătate publică. Fiecare angajat va contribui la asigurarea medicală cu o sumă de aproximativ 710 euro lunar, din care jumătate este acoperită de angajator și cealaltă jumătate de către angajat. La asigurarea medicală de stat pot adera și toți studenții, șomerii sau persoanele cu un venit lunar sub 450 euro.

Cei cu venituri mai mari de cele menționate mai sus, pot opta (la dorință) pentru asigurarea medicală privată. Însă liberii întreprinzători, cum sunt ”Freiberufler” sau ”Gewerbe” sunt obligați să se înscrie la casele de asigurare medicală privată. Atenție, aceștia vor plăti o sumă de cel puțin 350 euro pe lună, bani din buzunar. Același preț se va plăti pentru soțul/ soția care nu lucrează și pentru fiecare copil.

Beneficiile unei asigurări private sunt mult mai multe în caz de probleme de sănătate grave, unde e nevoie de operații complicate sau spitalizare îndelungată, acestea acoperind sume mari de bani în vederea restabilirii sănătății pacientului fără costuri suplimentare. În schimb, în cazul asigurării de stat, de multe ori la o spitalizare îndelungată, pacientul se poate trezi acasă cu o factură în plus de achitat. Asigurarea medicală privată este mult mai avantajoasă și pentru lucrările dentare, decontând chiar și lucrări de porțelan, metale rare sau implanturi.

O opțiune de mijloc între cele două, cea mai optimă variantă, este de a încheia pe lângă asigurarea de stat, o asigurare privată ce prevede lucrările stomatologice sau spitalizări îndelungate și operațiile complicate. Această opțiune este valabilă pentru cei care sunt angajați, știu bine limba germană și care pot stabili o întâlnire cu casa de asigurări de sănătate, în vederea unei cereri de ofertă.

Cele mai renumite case de asigurări publice din Germania:

° AOK
° IKK
° TK
° BEK
° DAK etc.

Pentru cei care nu știu cum să procedeze sau au dificultatea de a înțelege limba germană, pot să opteze pentru înscrierea la AOK, unde se poate găsi un formular tradus în limba română. Pentru a vă face o asigurare medicală la compania AOK, accesați  aici  și vi se va deschide o pagină ca în imaginea de mai jos:

am

Asigurare medicala Germania
Introduceți la câmpul ”cod poștal” - codul poștal ce este atribuit adresei dumneavoastră de reședință din Germania, după cum vedeți exemplificat în poza de mai sus.

După ce ați introdus codul poștal, apăsați pe butonul verde ”Trimiteți” și vă va apărea un formular PDF ce poate fi descărcat și completat acasă. Formularul tipărit se completează, semnează și va fi expediat prin poștă la adresa menționată în formular pe prima parte a paginii în dreapta. În câteva zile, maxim 1-2 săptămâni veți primi un răspuns prin poștă de la AOK și dacă totul e în regulă și cardul de sănătate.

(Avem rugamintea, daca observati vreo greseala, sau daca aveti cunostinta, ca vreo lege s-a schimbat, sa ne informati pentru a corecta.)