Pagina mea de start în Germania

Informatii necesare tuturor romanilor care locuiesc, muncesc sau doresc sa vina in Germania
 
 
 

Cardul European de Asigurari de Sanatate

In conditiile in care calatoriti in Uniunea Europeana si aveti nevoie de ingrijiri medicale de urgenta,cu ajutorul Cardului European de Sanatate beneficiati de asistenta medicala gratuita.

In ultimii ani tot mai multi romani studiaza, isi petrec concediile in strainatate sau pur si simplu calatoresc in Europa. In functie de data rezervarii biletului de calatorie va puteti solicita Cardul European de Asigurari de Sanatate valabil 6 luni de la data emiterii.
Cardul European de Asigurari Sociale de Sanatate se adreseaza cetatenilor membri statelor Uniunii Europene si ofera beneficiarului asistenta medicala pe toata durata calatoriei in strainatate .

Cardul european de asigurari sociale de sanatate se elibereaza de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si asa cum am mai specificat este valabil 6 luni tot ce trebuie sa faceti este sa completati un formular pe care trebuie sa il depuneti la sediul caselor teritoriale. Pe baza cardului European primiti ingrijiri medicale de urgenta pe teritoriul Uniunii Europene insa nu acopera costurile serviciilor medicale pentru o afectiune pe care ati avut-o inainte de a pleca in calatorie.
Cardul se obtine pe baza adeverintei de asigurat in cazul in care ati contribuit cel putin 5 ani la asigurarea de stat in Romania iar pentru copii pe baza certificatului de nastere. Cererea se face cu cel putin 7 zile inainte de data calatoriei.

Cardul European de Sanatate este gratuit!!!
Sfat: Nu plecati din Romania fara a avea Asigurare de Calatorie sau Cardul European de sanatate.

Documentele necesare solicitarii Cardului European de sanatate:
1. Carte de identitate;
2. Certificat de nastere (doar pentru minorii sub 14 ani);
3. Dovada calitatii de asigurat;
4. Cererea tip;

Tot mai multi romani au probleme cu asigurarea de sanatate - Krankenversicherung in Germania (iar aici ma refer la cei care se hotarasc sa munceasca in Germania) de aceea in momentul in care plecati din Romania trebuie sa va faceti o asigurare de sanatate de calatorie si   sa specificati ca doriti sa munciti in Germania   iar mai tarziu daca lucrati cu Gewerbe va puteti asigura privat in Germania sau in momentul in care lucrati cu contract de munca angajatorul va plateste automat asigurarea medicala.

(Avem rugamintea, daca observati vreo greseala, sau daca aveti cunostinta, ca vreo lege s-a schimbat, sa ne informati pentru a corecta.)